27 Αυγούστου 2013

Το Ιράκ κατηγορεί τη Shell για διαφυγόντα έσοδα 4,6 δισ. δολαρίων

Το Ιράκ κατηγορεί την αγγλοολλανδική εταιρεία Shell ότι ευθύνεται για διαφυγόντα έσοδα ύψους 4,6 δισ. δολάρια λόγω των καθυστερήσεων στην παραγωγή, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών παρά τις προσπάθειες της Βαγδάτης να αποκτήσει ένα σταθερό ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.
Οι κατηγορίες ενάντια στη Shell αναφέρονται σε επιστολή εκ μέρους του υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ προς την εταιρεία με ημερομηνία την 21η Ιουλίου την οποία συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο. Δύο πηγές ενήμερες για την επιστολή αυτή επαλήθευσαν την αυθεντικότητά της μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ζητώντας ωστόσο να μην κατονομαστούν.

Η επιστολή επικρίνει με σφοδρότητα την πετρελαϊκή εταιρεία για τις καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ματζνούν, στο νότιο Ιράκ. "Η παραγωγή στο κοίτασμα Ματζνούν έχει σταματήσει για μια απαράδεκτα μακρά περίοδο " αναφέρει και προσθέτει ότι "οι συνδυασμένες ζημίες από την απολεσθείσα παραγωγή" στο κοίτασμα αυτό ανέρχονται σε 44 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. "Κατά συνέπεια το Ιράκ έχει υποστεί άμεσες ζημίες τις οποίες εκτιμούμε, με συντηρητικό τρόπο, σε 4,6 δισ. δολάρια", αναφέρεται στην επιστολή, που είναι στην αγγλική γλώσσα. "Το Ιράκ συνεχίζει να υφίσταται καθημερινά ζημίες λόγω της αποτυχίας της Shell να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις", συνεχίζει η επιστολή.

Μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Shell και η μαλαισιανή πετρελαϊκή εταιρεία Petronas είχε συνάψει μια σύμβαση με τη Βαγδάτη για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Ματζνούν, στο νότιο Ιράκ, τον Ιανουάριο του 2010. Η Shell έχει το 45% στο έργο αυτό, η Petronas το 30%, ενώ το υπόλοιπο 25% ανήκει σε μια ιρακινή κρατική εταιρεία. Η σύμβαση για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, το οποίο έχει επιβεβαιωθεί ότι διαθέτει 12,58 δισ. βαρέλια πετρελαίου, είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία αυτή μετά από διαγωνισμό που είχε διεξαχθεί το 2009.

Σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο εκπρόσωπος της Shell, Ντιέγκο Πέρες, ανέφερε ότι είχε καταγραφεί η ανάγκη για μείζονες επισκευές στις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης του κοιτάσματος αυτού στα τέλη του 2012. Ο ίδιος σημείωσε πως "η ασφάλεια των ανθρώπων και των πόρων μας παραμένει (. . .) η κορυφαία προτεραιότητά μας στο Ιράκ, και εργαζόμαστε ώστε οι εγκαταστάσεις να επανέλθουν σε μια κατάσταση που θα κρίνεται ικανοποιητική ώστε να διασφαλίζεται μια ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία τους". Ο Πέρες πρόσθεσε ότι η επιχείρηση έχει ορίσει ως στόχο της η παραγωγή στο κοίτασμα να φθάσει τα 175.000 βαρέλια την ημέρα "ως τα τέλη του έτους".

Η σύμβαση που είχε υπογραφεί προέβλεπε την παραγωγή 1,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα 6 χρόνια αφότου είχε υπογραφεί. Όμως η κυβέρνηση Μάλικι τους τελευταίους μήνες αποπειράται να μειώσει τους στόχους για τη μέγιστη παραγωγή σε πολλά κοιτάσματα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να εξασφαλίσει τη συνέχιση μιας παραγωγής πετρελαίου υψηλού επιπέδου πιο μακροπρόθεσμα.

 Η επιστολή αυτή αποκαλύπτει παράλληλα την αυξανόμενη απόγνωση της κυβέρνησης του Νούρι αλ Μάλικι σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων του κράτους. Στα εδάφη των Κούρδων εξάλλου καταγράφεται αναστολή των εξαγωγών πετρελαίου, αφού ένας αγωγός ο οποίος μεταφέρει το ιρακινό αργό στις διεθνείς αγορές μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν της Τουρκίας έχει υποστεί πολλαπλές επιθέσεις και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σε σύγκριση με προηγούμενα έτη, αλλά κι επειδή η Βαγδάτη συνεχίζει να βρίσκεται σε διένεξη με την ηγεσία των Κούρδων.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=382200