12 Αυγούστου 2013

ΓΙΑ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ ΚΑΙ ΦΟΚΛΑΝΤ Μέτωπο Ισπανίας-Αργεντινής κατά Βρετανίας

Πιθανή θεωρούν Βρετανοί σχολιαστές την κλιμάκωση στη διπλωματική αντιπαράθεση της Βρετανίας με την Ισπανία και την Αργεντινή για το Γιβραλτάρ και τα νησιά Φόκλαντ, αντίστοιχα.

Επικαλούνται δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais περί πιθανής σύστασης κοινού μετώπου από τις δύο ισπανόφωνες κυβερνήσεις κατά του Λονδίνου.Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή διπλωματική κόντρα με το Μπουένος Άιρες αναφορικά με την κυριαρχία επί των νησιών Φόκλαντ (κατά τους Βρετανούς) ή Μαλδίβες (κατά τους Αργεντινούς) στο νότιο Ατλαντικό, ενώ πρόσφατα έχει αναζωπυρωθεί η αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη για την υπερπόντια κτήση του Γιβραλτάρ στο νότιο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου.


Μετά  την ενέργεια της τοπικής κυβέρνησης του Γιβραλτάρ να ποντίσει σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή τσιμεντένια μπλοκ για να τονώσει την αλιεία, η κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα. Αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται πολύωρες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για τους κατοίκους του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους που θέλουν να περάσουν στην Ισπανία.

Παρά τις τηλεφωνικές επαφές μεταξύ των Πρωθυπουργών και των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, η ένταση δεν έχει εκτονωθεί. Η Μαδρίτη εξετάζει μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επιβολής χρέωσης 50 ευρώ για τη διάσχιση των συνόρων.

Το δημοσίευμα της El Pais αναφέρει ότι κατά την επίσκεψή του στο Μπουένος Άιρες τον ερχόμενο μήνα ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία-Μαργκάγιο θα συζητήσει το ενδεχόμενο διπλωματικής συμμαχίας κατά του Λονδίνου. Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ πρόσφατα ανανέωσε το αίτημά της για συζήτηση του θέματος κυριαρχίας επί των διαφιλονικούμενων νησιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της El Pais η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει ανάλογη κίνηση για το Γιβραλτάρ.

Φέρεται επίσης να σχεδιάζει την καταγγελία της τοπικής κυβέρνησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για «παράνομη κατοχή» του ισθμού που ενώνει τη χερσόνησο του Γιβραλτάρ με την ενδοχώρα. Ο ισθμός δεν περιλαμβανόταν στις παραχωρήσεις προς τη Βρετανία που όριζε η Συνθήκη της Ουτρέχτης του 1713. http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=242987&-V=articles