Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο
τέλος Μαΐου στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης θα αναφέρονται στο
μέλλον ως σημείο αναφοράς και για το χώρο των τουρκικών μέσων
ενημέρωσης.
Είναι αρκετοί οι δημοσιογράφοι που απολύθηκαν τους τελευταίους
δύο μήνες λόγω της στάσης που κράτησαν κατά τις διαδηλώσεις. Τα πράγματα
όμως είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα, αφού δεν είναι μόνο οι απολύσεις. Η
κινητικότητα στο χώρο των ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργήσει
ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση, ή αλλιώς ακόμη εντονότερες
συνθήκες αναξιοπιστίας για λογαριασμό των ΜΜΕ.
Πριν από μερικές μέρες, η εφημερίδα «Ακσάμ» και το τηλεοπτικό κανάλι «Sky Turk» πωλήθηκαν στη σύμπραξη εταιρειών, η οποία πριν από λίγο καιρό είχε κερδίσει το διαγωνισμό για την κατασκευή του τρίτου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη. Τα δύο αυτά μέσα ήταν μεταξύ αυτών που είχαν κατασχεθεί από το μεγαλοεπιχειρηματία Μεχμέτ Εμίν Καράμεχμετ. Μόλις περιήλθε στο Δημόσιο η «Ακσάμ», τοποθετήθηκε διευθυντής ένας πρώην βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και εκδιώχθηκαν πολλοί αρθρογράφοι, για να μετατραπεί και αυτή η εφημερίδα σε «εφημερίδα κυβερνήσεως».
Το κανάλι «Show TV», που επίσης κατασχέθηκε από τον Καράμεχμετ, είχε πωληθεί προηγουμένως στον επιχειρηματία Τουργκάι Τζινέρ, ο οποίος με την εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ» και το ομώνυμο κανάλι στηρίζει τον Ερντογάν.
Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, και με βάση τα στοιχεία κυκλοφορίας των εφημερίδων για την εβδομάδα 7-14 Ιουλίου, 15 εφημερίδες με συνολικές πωλήσεις 2.578.611 φύλλα (58% των συνολικών πωλήσεων) είναι καθαρά φιλοκυβερνητικές, 7 εφημερίδες με 1.200.929 πωλήσεις (26,9%) είναι κατά κάποιον τρόπο η πρώην «mainstream» κατάσταση, με εφημερίδες που μπορεί να μη στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά δεν εναντιώνονται και απολύουν πού και πού αντιπολιτευόμενους αρθρογράφους, και τέλος 8 εφημερίδες με 595.028 πωλήσεις (13,3%) που είναι αντιπολιτευτικές. Οι συνολικές πωλήσεις ήταν 4.463.960 φύλλα.
Ανάλογη και πιο φιλοκυβερνητική είναι η εικόνα στο χώρο των τηλεοπτικών καναλιών. Από τα 15 σχετικά μεγάλα ιδιωτικά εθνικά κανάλια, τα 9 είναι καθαρά φιλοκυβερνητικά, ενώ τα υπόλοιπα 6 μπορεί να μην επιδίδονται σε κυβερνητική προπαγάνδα, όπως τα προηγούμενα, αλλά δεν μεταδίδουν επίσης και πράγματα εναντίον της κυβέρνησης. Υπάρχουν άλλα τρία κανάλια μικρής εμβέλειας που είναι αντιπολιτευτικά.