12 Απριλίου 2013

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΝΑΤΟ Η «συντομότερη διαδρομή» περνά από το Αφγανιστάν

Επίσημη επίσκεψη στη Γεωργία πραγματοποίησε προχτές ο Ανώτατος Διοικητής ΝΑΤΟικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR), ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλη, καθώς και τον πρωθυπουργό Μπιτζίνα Ιβανισβίλι. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Γεωργίας, Ιρακλί Αλασάνια, το κύριο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε τη συμμετοχή της Γεωργίας στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν μετά το 2014.

Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια», η Γεωργία έχει καθορίσει πώς θα βοηθήσει το ΝΑΤΟ μετά την ολοκλήρωση το 2014 της στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Ηδη προετοιμάστηκε το «πακέτο πρωτοβουλιών». Αναμένεται πως οι τελικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο θα ληφθούν τον Ιούνη, όταν τη Γεωργία θα επισκεφτούν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας της Γεωργίας, στις πρωτοβουλίες ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα της αποστολής στο Αφγανιστάν Γεωργιανών εκπαιδευτικών, της εκπαίδευσης των Αφγανών στρατιωτών στη Γεωργία, καθώς και τη χρησιμοποίηση των υποδομών της χωράς για τις μετακινήσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Σήμερα στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν συμμετέχουν 1.675 Γεωργιανοί στρατιώτες, είναι ο πιο υψηλός δείκτης μεταξύ των χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η Γεωργία έχασε στο Αφγανιστάν 19 στρατιώτες και αξιωματικούς. Ενόψει της επίσκεψής του στη Γεωργία ο Τζέιμς Σταυρίδης χαρακτήρισε την Τιφλίδα ως «θαυμάσιο εταίρο».

Φέτος ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας δυο φορές συναντήθηκε με την στρατιωτική ηγεσία του Αφγανιστάν και πρότεινε να εκπαιδεύονται οι Αφγανοί στρατιώτες στην πόλη Γκόρι, στην Εθνική Ακαδημία Αμυνας της Γεωργίας.

Οπως γράφει η «Ιζβέστια», η Τιφλίδα σοβαρά εξετάζει το ζήτημα της εκμετάλλευσης του σιδηροδρομικού έργου Μπακού - Τιφλίδα - Καρς για τη μεταφορά των ΝΑΤΟικών φορτίων από το Αφγανιστάν το 2014. Επίσης, η Γεωργία είναι έτοιμη να παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ τα λιμάνια της, προσμένοντας ως αντάλλαγμα να λάβει όχι μονό οικονομική βοήθεια, αλλά και τμήμα του ΝΑΤΟικού εξοπλισμού, που θα μεταφέρεται από το Αφγανιστάν. Η Γεωργία εξετάζει τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ως τη «συντομότερη διαδρομή» ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ.
 http://www2.rizospastis.gr