25 Ιανουαρίου 2013

"Δεν είναι τωρινό θέμα συζήτησης το ζήτημα έδρας του Κοσόβου στον ΟΗΕ"

http://www.dw.de/image/0,,15902384_401,00.jpg
Το ζήτημα ένταξης του Κοσόβου στον ΟΗΕ δεν είναι θέμα που πρέπει να εξεταστεί σήμερα, αλλά ενδεχόμενο αποτέλεσμα του πολιτικού διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, ανέφερε σε νέες δηλώσεις του ο πρέσβης της Γερμανίας στο Βελιγράδι Χάιντς Βίλχελμ. Προηγουμένωςσε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου ο Γερμανός πρέσβης είπε ότι η ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να "βρεθούν" στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων" Σερβίας – Κσόβου και η δήλωσή του προκάλεσε αντιδράσεις στη Σερβία.
Κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στην πόλη Κραγκούγεβατς ο κ. Βίλχελμ αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας ότι το ζήτημα ένταξης του Κοσόβου στον ΟΗΕ “θα είναι ενδεχόμενο αποτέλεσμα του πολιτικού διαλόγου που θα διεξαχθεί στο μέλλον” και πρόσθεσε ότι επιθυμία της Γερμανίας είναι μην εμποδίζει η Σερβία το ενδεχόμενο να λάβει το Κόσοβο έδρα στον ΟΗΕ. Ο κ. Βίλχελμ τόνισε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς κίνησε το συγκεκριμένο και υπενθύμισε δηλώσεις του ότι στο τέλος του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας ενδεχομένως θα είναι πιθανή έδρα του Κοσόβου στον ΟΗΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν η Γερμανία αποδέχεται την αυτονομία της σερβικής κοινότητας στο Κόσοβο, που προβλέπεται στην πλατφόρμα της Σερβίας για το Κόσοβο, ο κ. Βίλχελμ τόνισε ότι η Γερμανία στηρίζει το σχέδιο Αχτισάαρι, το οποίο προβλέπει ευρεία αυτονομία για τους σερβικούς δήμους στο Κόσοβο. “Στο σχέδιο Αχτισάαρι δεν προβλέπεται ειδική αυτονομία εντός του Κόσοβου, αλλά προβλέπεται αυτονομία μεμονωμένων δήμων” ανέφερε ο πρέσβης της Γερμανίας στη Σερβία. Ο κ. Βίλχελμ είπε ότι η πρόταση που εμπεριέχεται στην πλατφόρμα της Σερβίας για το Κόσοβο και στο ψήφισμα της Σερβικής Βουλής για το Κόσοβο υπερβαίνει τα όρια του σχεδίου Αχτισάαρι σε ό,τι αφορά την αυτονομία.
http://www.express.gr/