25 Ιανουαρίου 2013

Νέα κυβέρνηση στην Τουρκία Κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης αποχωρούν από τον κυβερνητικό σχηματισμό

Στην νέα, ανασυγκροτημένη κυβέρνηση του ΑΚΡ εισέρχονται στενή συνεργάτες και σύμβουλοι του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν

Του Νίκου Στέλγια
Ένα χρόνο πριν τις κρίσιμες τοπικές και προεδρικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν προχωρά στην μερική ανασυγκρότηση της κυβέρνησης του. Κορυφαία στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης αποχωρούν από τον κυβερνητικό σχηματισμό την στιγμή που η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος κρατά κλειστά τα χαρτιά της ενώπιον των προεδρικών εκλογών. Χθες το απόγευμα, η τουρκική πρωθυπουργία ανακοίνωσε την μερική ανασυγκρότηση της τουρκικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του Τούρκου Πρωθυπουργού, τέσσερα κορυφαία στελέχη αποχώρησαν από την τουρκική κυβέρνηση.
Από τώρα και στο εξής, ο Ιντρίς Ναίμ Σαχίν, ο Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ, ο Ομέρ Ντίντσερ και ο Ρετζέπ Άκνταγ δεν θα λαμβάνουν μέρος στην τουρκική κυβέρνηση. Ο κ. Άκνταγ υπήρξε συνοδοιπόρος του κ. Ερντογάν από τα χρόνια της ίδρυσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και Υπουργός Υγείας κατά την τελευταία δεκαετία. 

Στην νέα, ανασυγκροτημένη κυβέρνηση του ΑΚΡ εισέρχονται στενή συνεργάτες και σύμβουλοι του Τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν. Ο σύμβουλος του κ. Ερντογάν, Ναμί Αβτζί αναλαμβάνει το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κ. Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο Μεχμέτ Μουεζζίνογλου, συνοδοιπόρος του κ. Ερντογτάν από τα χρόνια της ίδρυσης του συντηρητικού κινήματος στην Τουρκία, αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας. Τέλος, ο πρώην νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, Μουαμμέρ Γκιουλέρ αναλαμβάνει το κρίσιμης σημασίας Υπουργείο Εσωτερικών.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, μέχρι σήμερα, ο κ. Αβτζί υπήρξε ο βασικός ιδεολόγος της τουρκικής κυβερνητικής παράταξης. Ο κ. Αβτζί είναι εμπνευστής του «συντηρητικού – δημοκρατικού» πολιτικού μανιφέστου, το οποίο εμπνέεται από το χριστιανοδημοκρατικό μοντέλο της Ευρώπης. Από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας μέχρι σήμερα, ο κ. Τσελίκ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με σημαντικές ξένες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία κ.ο.κ. Ο κ. Τσελίκ υπήρξε παρών σχεδόν σε όλες τις σημαντικές συναντήσεις του κ. Ερντογάν με τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων. 
 

Η ανασυγκρότηση της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται λίγους μόλις μήνες πριν τις κρίσιμες προεδρικές και τοπικές εκλογές στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, η τουρκική Πρωθυπουργία κρατά κλειστά τα χαρτιά της σε ότι αφορά τα μελλοντικά σχέδια του κ. Ερντογάν. Ωστόσο, η υποψηφιότητα του Πρωθυπουργού στις προεδρικές εκλογές θεωρείται δεδομένη από πολλούς αναλυτές. 
http://kathimerini.com.cy/