25 Οκτωβρίου 2014

Ηχηρό ράπισμα κατά της Τουρκίας. Έντονη ανησυχία της ΕΕ

Ειδική παράγραφος που καταδικάζει τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία με την προκλητική παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός εντός της υφαλοκρηπίδος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Του Γιώργου Βλαβιανού

Ηχηρό ράπισμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία αποτελεί το γεγονός ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο μετέχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συμπεριλήφθηκε ειδική παράγραφος που καταδικάζει τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία με την προκλητική παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Μετά από μάχη που δόθηκε και κοινή στάση Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας (σημειώνουμε ότι ο Α. Σαμαράς εκπροσώπησε και τον ασθενή πρόεδρο Ν, Αναστασιάδη) στα συμπεράσματα του Συμβουλίου τα μέλη του «εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη νέα ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κάλεσαν την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβασθεί την κυπριακή κυριαρχία στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε την προσήλωσή του στην κοινή διακήρυξη της ΕΕ της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 στην οποία αναφέρεται ότι η αναγνώριση όλων των Κρατών Μελών είναι απαραίτητο στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ως ιδιαιτέρως σημαντικό να υπάρξει ένα θετικό κλίμα ώστε οι διαπραγματεύσεις για μία συνολική διιεύθετηση του Κυπριακού να επαναληφθούν», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.