03 Μαρτίου 2020

Η Εργαλειοποίηση του Προσφυγικού Ζητήματος

Την 19 Δεκεμβρίου 1986,λαμβάνει χώρα το πλέον αιματηρό μεθοριακό επεισόδιο στην προκάλυψη του Εβρου. Νεκρός απο Ελληνικής πλευράς ο στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος και απο τουρκικής πλευράς εννέα νεκροί, με άγνωστο αριθμό τραυματιών. Ως αιτία του περιστατικού ήταν η γνωστή συνήθεια των περιπόλων, η "τράμπα", η ανταλλαγή δηλαδή αντικειμένων Η συνήθεια αυτή δυστυχώς δεν διεκόπη. Ως απόρροια αυτής της ελαφρότητας θα πρέπει να θεωρείται και το περιστατικό της 1ης Μαρτίου του 2018 με την σύλληψη των δυο στρατιωτικών Μητρετώδη-Κούκλατζη στις Καστανιές απο την τουρκική στρατοχωροφυλακή.
Στην περίπτωση των Μητρετώδη-Κούκλατζη η τοπική κοινωνία λόγω εντοπιότητας έδειξε ισχυρά αντανακλαστικά επιβάλλοντας εμπάργκο σε οτι έχει σχέση με την Τουρκία.Ετσι η αγορά της Ανδριανούπολης βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Στην περίπτωση Καραγώγου , δεν συνέβη κάτι ανάλογο. Μάλιστα ο Ελληνικός Στρατός συνέχισε τότε να καταναλώνει πατάτες τουρκικής προέλευσης, την ώρα που οι ντόπιες σάπιζαν στα χωράφια. Η γνωστή πληγή των προμηθειών με τους διαγωνισμούς Οχι λίγες φορές αποκαλύφθηκε πως η τοπική κοινωνία, και ο εκεί κρατικός μηχανισμός, ακολουθούσε μια ιδιότυπη στάση σχετικά με το λαθρεμπόριο. Με αποτέλεσμα να υπάρξουν συλλήψεις και καταδίκες για συμμετοχή σε κυκλώματα εμπορίας και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Φυσικά ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις , τα "μεγάλα κεφάλια" έμειναν στο απυρόβλητο και την πλήρωσε "η μαρίδα" δηλ. οι αναλώσιμοι. Σημειωτέον πως το εμπόριο λευκής σαρκός είναι το πλέον επικερδές εμπόριο.

Εθνικιστικός Παροξυσμός
Με αφορμή λοιπόν τον "Εθνικό ξεσηκωμό" και τον εθνικιστικό παροξυσμό, περί εισβολής και ασύμμετρου πολέμου, με τα όσα λαμβάνουν χώρα στην μεθόριο του Εβρου αλλα και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκαλεί αλγεινή εντύπωση, πως ουδείς μιλά για εμπάργκο κατά την Τουρκίας, και για πάγωμα των εμπορικών-οικονομικών σχέσεων. Ως έχει αποδειχθεί μόνο μια τέτοια στάση παράγει αποτελέσματα.

Βέβαια θα θιγούν οι ακριτικές περιοχές, των οποίων το εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση τους, ως και οι ελίτ εκείνες που προωθούν την ελληνοτουρκική φιλία, δηλαδή την εξίσωση του θύματος με τον θύτη Σημειωτέον πως λόγο της τουρκικής προκλητικής στάσης ουκ ολίγες φορές Κούρδοι-Αρμένιοι έχουν καλέσει σε μπουκοτάζ κατά των τουρκικών προϊόντων

 Οι επιλεκτικές αυτές ευαισθησίες κατά συνέπεια μαρτυρούν εργαλειοποίηση του προσφυγικού ζητήματος τόσο απο το καθεστώς Ταγίπ-οσο και απο την Ελληνική κυβέρνηση με σκοπό την αποκόμιση κέρδους στο εσωτερικό αλλά και σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαική Ενωση 

Τέλος τρείς κομβικές επισημάνσεις 
1) Ο αριθμός των προσφύγων που υποτίθεται πως φιλοξενεί η Τουρκία αποδεικνύεται πολύ μικρότερος. Επιβεβαιώνονται έτσι τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου πως το καθεστώς Ταγίπ διογκώνει τους αριθμούς προς ίδιον όφελος.

2) Η εντός της Ελλάδας προπαγανδιστική μηχανή του καθεστώτος Ταγίπ, αποτελούμενη απο το πλήθος των πρόθυμων -χρήσιμων ηλίθιων απεδείχθη πολύ ανώτερη και πολύ πιο οικονομικά συμφέρουσα, σε σχέση με την Τουρκική.

3) Η (άκρα)Δεξιά σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν τους ίδιους πυλώνες στο φασιστικό ιδεολόγημα τους και ουκ ολίγες φορές μεταχειρίζονται τις ίδιες πρακτικές/