02 Ιουνίου 2016

Δεδομένη η μετάβαση σε προεδρικό σύστημα στην Τουρκία


«Ό,τι και να λέει το Σύνταγμα ο πρόεδρος έχει ντε φάκτο πολιτική ευθύνη. Σε αυτή τη χώρα θα φέρουμε το προεδρικό σύστημα», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ωστόσο ανέφερε πως πρώτα θα προσπαθήσουν να υπάρξει συναίνεση στην Βουλή και αν δεν τα καταφέρουν τότε θα προσφύγουν στον λαό.
Σε δηλώσεις του στη Σύνοδο των Επαρχιακών Προέδρων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι θέλουν σε αυτό το νέο σύνταγμα να συμβάλουν και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι. Όπως ανέφερε θα πάνε στην Βουλή πρόταση για το σύνταγμα και στη συνέχεια θα αποφασίσει η Βουλή. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα θα πάνε πάλι στον λαό και θα λάβει την απόφαση ο λαός.
Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό “στα καλά καθούμενα” δεν απασχολήσουν τον λαό ο οποίος «έχει τα χωράφια του, τα μαγαζιά του, τις αγορές του, τις δουλείες του. Ο λαός δεν πρέπει να μας πει `εμείς θα επιλέξαμε εσάς, τι έρχεστε τώρα; βρείτε τα μεταξύ σας και συμφωνείστε`. Όσο δεν είμαστε υποχρεωμένοι δεν πρέπει να πηγαίνουμε προβλήματα ενώπιον του λαού», ανέφερε.Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι το πολυτιμότερο από όλα είναι ο χρόνος, ενώ τα λεφτά βρίσκονται πάντα. «Λεφτά υπάρχουν πολλά, αλλά ο χρόνος που φεύγει δεν επιστρέφει», είπε.

Σε ισχύ το οικονομικό πρωτόκολλο με τα κατεχόμενα
Εν τω μεταξύ, υπεγράφη πριν από τρεις ημέρες το νέο “οικονομικό πρωτόκολλο” μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων και τέθηκε ήδη σε ισχύ, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την παράνομη επίσκεψή του χθες στα κατεχόμενα.
Σημερινά δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο αναφέρουν ότι, το εν λόγω “πρωτόκολλο” αποτελούσε σημείο έντονων διαπραγματεύσεων ενώ πριν από τρεις ημέρες τελικά υπεγράφη.
Σύμφωνα με την “Χαλκίν Σεσί” που πρωτοσέλιδα αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο “Σε ισχύ το πρωτόκολλο”, το “πρωτόκολλο” έχει ισχύ τρία χρόνια (2016-2018) ενώ σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό τα έργα που θα υλοποιηθούν δεν υπάρχουν στην “νότια Κύπρο” και είπε ότι η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι ένα έργο πρωτόγνωρο και πρωτότυπο σε όλο τον κόσμο.
Είπε ακόμα ότι αναμένεται εντός των πλαισίων του “πρωτοκόλλου” να εφαρμοστεί και η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από Τουρκία στα κατεχόμενα.
Ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι έργα που άρχισαν όταν ο ίδιος ήταν υπουργός θα συνεχιστούν και στόχος είναι η υλοποίηση όλων των στόχων που αναφέρονται στο πρωτόκολλο.
“Ότι έργο υπάρχει στην Τουρκία το ίδιο έργο θα γίνει και εδώ (κατεχόμενα)” είπε ο κ. Γιλντιρίμ, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην “Γενί Ντουζέν” η οποία στεγάζει πρωτοσέλιδα το σχετικό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Το οικονομικό πρωτόκολλο τέθηκε σε ισχύ” .
ΚΥΠΕ-http://dialogos.com.cy/blog/dedomeni-i-metavasi-se-proedriko-sistima-stin-tourkia/#.V1AJxyEwA1U