19 Μαΐου 2016

“Εξπρές του μεσονυχτίου” για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν στην Τουρκία!

MidnightExpress-Film-Stills-18Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Μπορεί οι ροές των προσφύγων στα νησιά μας να έχουν σταματήσει, όμως το δράμα των ανθρώπων αυτών συνεχίζεται αμείωτο. Δώδεκα  Σύριοι που απέσυραν το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν στην Ελλάδα , για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Τουρκία, στις 27 Απριλίου.
Εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό Duzici    στην περιοχή Osmaniye, όπου σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian τους συμπεριφέρονται ως κρατούμενους. Δεν τους επιτρέπουν να βγουν έξω από τον καταυλισμό, να έχουν επικοινωνία με τους δικηγόρους τους και στερούνται κάθε είδους ιατρικής φροντίδας.
Ένας εκ των κρατουμένων σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο της εφημερίδας δήλωσε: “Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο άσχημες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούμε. Τα παιδιά μου κι εγώ βασανιζόμαστε. Τα φαγητά έχουν ζωύφια και δεν τρώγονται. Δεν έχω λεφτά για να αγοράσω τρόφιμα για τα παιδιά μου”.
Αρμόδιοι κυβερνητικοί δήλωσαν στην εφημερίδα ότι μόλις ολοκληρωθεί η εξέταση των εγγράφων των συγκεκριμένων προσφύγων , θα τους επιτραπεί η αναχώρηση από τον καταυλισμό με προορισμό τη Συρία.
Εύλογα ο υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας John Dalhnis αναρωτήθηκε, αν θεωρούνται κρατούμενοι αυτοί που επιστρέφουν οικειοθελώς σκεφθείτε τι θα υπομένουν αυτοί που στέλνονται στην Τουρκία παρά τη θέληση τους.