13 Μαΐου 2016

Από τη Συρία στη Ρουμανία...


http://static1.businessinsider.com/image/545a6f18eab8ead4588b456c-876-597/screen%20shot%202014-11-05%20at%201.39.28%20pm.pngΟι ΗΠΑ σε πολιτική - στρατιωτική συμμαχία και σε επιχειρησιακό συντονισμό με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία αλλά και στο Ιράκ έχουν ολοκληρώσει μια στρατηγικής συμμαχίας στροφή της πολιτικής τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Μια στροφή που έχει προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον από την μια πλευρά και τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Ισραήλ από την άλλη.
Την ίδια στιγμή, Λευκός Οίκος και Πεντάγωνο ενεργοποίησαν χθες στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ντεβεσέλου στη Ρουμανία το σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας που έχει ως δεδηλωμένο στόχο την αναχαίτιση πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν, με τη Ρωσία να καταγγέλλει ότι με την επιλογή αυτή η Ουάσιγκτον αμφισβητεί την ισορροπία του τρόμου με την απόκτηση δυνατότητας πρώτου πυρηνικού πλήγματος. Στα παραπάνω, αντίφαση και μάλιστα σουρεαλιστικού χαρακτήρα υπάρχει μόνο εκ πρώτης όψεως: αν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αναλαμβάνουν την ευθύνη να διακινδυνεύσουν τις συμμαχικές τους σχέσεις με Τουρκία, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν παρόμοιο ρίσκο στην Ανατολική Ευρώπη, μια περιοχή που σταθερά από την άνοιξη του 2003 είναι το πιο ισχυρό γεωπολιτικό έρεισμα της Ουάσιγκτον στη Γηραιά Ηπειρο.


Ο Ομπάμα διακινδυνεύει τη συνεργασία με τη Μόσχα στη Μέση Ανατολή για να διασφαλίσει την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ ως εγγυήτριας-επιδιαιτητή της ασφάλειας της Ευρώπης, σε μια στιγμή που η συνθήκη ΤΤΙΡ όταν ολοκληρωθεί θα είναι μαζί με το ΝΑΤΟ οι δύο πυλώνες μιας διατλαντικής κοινότητας με ηγέτη τις ΗΠΑ.

Για να κατανοήσουμε ότι και χωρίς να υπάρχει στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη οι ΗΠΑ θα την επικαλούνται για να νομιμοποιούν την παρουσία και εμπλοκή τους στη Γηραιά Ηπειρο, ας θυμηθούμε τα λόγια του πρώτου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ λόρδου Ισμέι στις αρχές της δεκαετίας του '50: «Το ΝΑΤΟ χρειάζεται για να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω». Οι Ρώσοι βγήκαν έξω μόνοι τους μετά τις ανατροπές του 1989-91 στην Ανατολική Ευρώπη που τερματίσθηκαν με τη διάλυση πρώτα του Συμφώνου της Βαρσοβίας και μετά της ΕΣΣΔ, και έτσι η αντιπυραυλική ασπίδα και η αναβάθμιση του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι οι Αμερικανοί θα μείνουν μέσα με προτεραιότητα να κρατούν τους Γερμανούς κάτω!

Ο χρόνος θα δείξει αν η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας είναι ουσιαστική κίνηση, αν αμφισβητεί το μονοπώλιο της αμερικανικής ομπρέλας, ή επικοινωνιακή δήλωση παρουσίας.
kapopoulos@pegasus.gr