21 Απριλίου 2016

Οι ΗΠΑ σε ενεργειακό ζουρλομανδύα…

Με τον Μάριο Δημητρίου- Δεν έγινε γνωστό αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που επισκέπτεται από χθες τη Σαουδική Αραβία, σημαντική στρατηγική σύμμαχο της χώρας του στη Μέση Ανατολή, συζήτησε με τον Βασιλιά Σαλμάν και τα άλλα στελέχη του ισλαμιστικού, δικτατορικού καθεστώτος το επαναστατικό νομοσχέδιο που εκκρεμεί στο αμερικανικό Κογκρέσο και που αν ψηφιστεί σε νόμο, θα επιτρέπει σε Αμερικανούς πολίτες να ενάγουν στα δικαστήρια τη Σαουδική Αραβία για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική.
Όπως είναι γνωστό, οι 15 από τους 19 αεροπειρατές που αιματοκύλισαν τη μέρα εκείνη τις ΗΠΑ, δολοφονώντας 3 χιλιάδες αθώους ανθρώπους, ήταν Σαουδάραβες, ενώ Σαουδάραβας ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, που οργάνωσε τις επιθέσεις.


Το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζεται θετικά από τον αμερικανικό λαό, αλλά δίχασε την πολιτική σκηνή στη χώρα, καθώς βρίσκει αντίθετη την κυβέρνηση, που δεν θέλει ρήξη με τους Σαουδάραβες, ούτε οποιοδήποτε πλήγμα σε αυτό που θεωρεί εθνικό συμφέρον - ήδη οι στενές σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται, λόγω των βάσιμων αμερικανικών υποψιών ότι οι πάμπλουτοι φίλοι τους με τις κελεμπίες επιχορηγούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και λόγω της αμερικανικής πρωτοβουλίας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα, για άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, μεγάλου περιφερειακού αντιπάλου της Σ. Αραβίας.

Πάντως το νομοσχέδιο έχει και φανατικούς υποστηρικτές, γερουσιαστές και βουλευτές στα δύο μεγάλα κόμματα, Δημοκρατικό και Ρεπουμπλικανικό, που θεωρούν ότι η ψήφισή του θ’ αποτελέσει μια κρίσιμη καμπή για την ηθική αναγέννηση των ΗΠΑ. Πιστεύουν ότι η χώρα τους, η πιο ισχυρή δημοκρατία στον πλανήτη, πρέπει ν’ αποδεσμευτεί από την οικονομική και πολιτική συμμαχία με αυτό το μεσαιωνικό κράτος δημίων - ένα κράτος χρηματοδότη της διεθνούς τρομοκρατίας κατά της Δύσης, που δολοφονεί, φυλακίζει και υποβάλλει σε βασανιστήρια πολιτικούς αντιφρονούντες και που επιφυλάσσει μεταχείριση σκλάβων στις γυναίκες, στις μειονότητες και στους ξένους μετανάστες εργαζόμενους στη χώρα.

Ακόμα, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου στο Κογκρέσο θεωρούν ότι αν αυτό γίνει νόμος, θα βοηθήσει στην εδραίωση μεγαλύτερης διαφάνειας στην ανάρμοστη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Χαρακτηριστικά, ο γερουσιαστής Richard Blumenthal, του Δημοκρατικού Κόμματος στο Connecticut, μίλησε για την αυξημένη γνώση της αμερικανικής κυβέρνησης για την οικονομική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως και για την καταπάτηση, ακόμα και των πιο στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το σαουδαραβικό εξουσιαστικό σύστημα.

Ενόψει και της σημερινής συγκυρίας, που η υπερδύναμη βρίσκεται σε φάση μερικής απεξάρτησης από το σαουδαραβικό πετρέλαιο, ο γερουσιαστής αναφέρθηκε στην αυξανόμενη παραγωγή ντόπιου πετρελαίου στις ΗΠΑ, που καθιστά τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τους Σαουδάραβες.

Όπως είπε -σε ελεύθερη μετάφραση- ο Blumenthal, «πολύ ειλικρινά, (οι Σαουδάραβες) δεν μας έχουν πια (καθηλωμένους ή δεμένους), σε έναν ενεργειακό ζουρλομανδύα». («Very candidly, they no more have us within an energy straight jacket»)…
- See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/columns/eks-aformis/326411/oi-hpa-se-energeiako-zourlomandya#sthash.koENmL2Z.dpuf