21 Απριλίου 2016

Ντεμιρτάς: «Ο Ερντογάν θέλει Χαλιφάτο»


ερντογάν χαλίφηςΟ κουρδικής καταγωγής ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανέφερε ότι λέει ότι HDP το κόμμα του θέλει μια κατάπαυση του πυρός στη συνεχιζόμενη μάχη μεταξύ των τουρκικών στρατευμάτων και των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία, μιλώντας στο γερμανικό έντυπο Der Spiegel. Προσέθεσε όμως, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν δεν είναι πρόθυμος να ακούσει.Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να λύσει την κρίση προσφύγων στην Ευρώπη, όπως ελπίζει η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ντεμιρτάς είπε ότι δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς εάν η τουρκική κυβέρνηση συνεχίσει τον πόλεμό εναντίον των Κούρδων, τότε εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών θα μπορούσαν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Ο Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι το κόμμα του, HDP, κάλεσε τις δύο πλευρές να καταθέσουν τα όπλα τους και αν και η τουρκική κυβέρνηση και το ΡΚΚ ήταν σε διαπραγμάτευση για την ειρήνη για δυόμησι χρόνια, ο Ερντογάν ανέτρεψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό ο πόλεμος πλήττει κυρίως αμάχους που ο Ερντογάν θεωρεί υπόπτους για υποστήριξη προς το PKK. Σχεδόν 400.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και η νοτιοανατολική Τουρκία μοιάζει με τη Συρία.Ο Ντεμιρτάς θεωρεί ότι το HDP υποστηρίζει τις φωνές μέσα στοPKK που ζητούν κατάπαυση του πυρός, ενώ ανέφερε ότι το HDP βλέπει το PKK ως ένοπλο λαϊκό κίνημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανέχεται τη βία.Ο ίδιος ανέφερε ότι ο «Ερντογάν και οι μπράβοι» συνειδητά τον δυσφημούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως τρομοκράτη.
Τέλος εξέφρασε την γνώμη ότι ο Τούρκος πρόεδρος «αγωνίζεται για την απόλυτη εξουσία στην Τουρκία. Ο Ερντογάν θέλει ένα χαλιφάτο. Εμείς οι Κούρδοι είναι στο δρόμο του. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να μας σταματήσει πολιτικά, γι ‘αυτό μας καταγγέλλει ως τρομοκράτες.
http://www.athina984.gr/2016/04/19/ntemirtas-o-erntogan-theli-chalifato/