31 Μαρτίου 2016

Πυρηνικές υποθήκες

http://orientalreview.org/wp-content/uploads/2015/04/o-IRAN-NUCLEAR-WEAPONS-facebook.jpg
  • Γιώργος Καπόπουλος-Στη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια στην Ουάσιγκτον δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα οι παρενέργειες στη διασπορά πυρηνικών όπλων που μπορούν να έχουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία. Το ερώτημα αφορά τη στάση κατά κύριο λόγο της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, που είναι κάτι παραπάνω από δυσαρεστημένες από τη στροφή των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή με κύριο σημείο αναφοράς την προσέγγιση με το Ιράν και τη συνεργασία με τη Ρωσία. Επιπλέον στο Ριάντ πνέουν μένεα λόγω της εμφανούς πλέον προσπάθειας των ΗΠΑ να απεξαρτηθούν ενεργειακά από τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου. Πόσο θα κρατήσει η ψυχροπολεμική αβεβαιότητα και η δυσαρέσκεια μεταξύ Ριάντ και Αγκύρας από τη μία μεριά και Ουάσιγκτον από την άλλη; Ενα είναι βέβαιο, ότι αν η δυσαρέσκεια και η καχυποψία παγιωθούν, τότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οι δύο χώρες να παίξουν το πυρηνικό χαρτί: Σε μια πρώτη φάση να στηρίξουν πυρηνικό πρόγραμμα που να μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων και να επιχειρήσουν να ανταλλάξουν μια μελλοντική δυνατότητα με σημερινά αντισταθμιστικά οφέλη. Το παράδειγμα του Ιράν στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων είναι μάλλον ενθαρρυντικό προς την παραπάνω κατεύθυνση.

  • Εξυπακούεται ότι, αν Τουρκία και Σαουδική Αραβία επιλέξουν τον παραπάνω δρόμο, θα τους ακολουθήσει και η Αίγυπτος αν θέλει να εξακολουθεί να μετράει στους περιφερειακούς συσχετισμούς. Σε ό,τι αφορά το Ριάντ, είναι γνωστό ότι στο παρελθόν χρηματοδότησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν με τη δέσμευση του Ισλαμαμπάντ να παράσχει τεχνογνωσία ή ακόμη και πυρηνικές κεφαλές όποτε το ζητήσει η σαουδαραβική πλευρά.

    Αν σε πρώτη φάση το παράδειγμα του Ιράν ωθεί τους δυσαρεστημένους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή να χρησιμοποιήσουν την απειλή απόκτησης πυρηνικών όπλων ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αποφύγουν την απομόνωσή τους, σε μία δεύτερη φάση υπάρχει και το παράδειγμα της Βόρειας Κορέας ως τελευταία γραμμή άμυνας ενός απομονωμένου καθεστώτος.

    Τα παραπάνω ακόμη και ως υποθετικά σενάρια εργασίας οριοθετούν την περαιτέρω σύγκλιση και ντε φάκτο σύμπλευση του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία με κοινό αντίπαλο το Ιράν και δυσχεραίνουν την όποια προσπάθεια αποκατάστασης των διμερών σχέσεων της Αγκύρας με το Τελ Αβίβ. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία αμφισβητούν έστω και υπαινικτικά το πυρηνικό μονοπώλιο του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή, η προάσπιση του οποίου προφανώς είναι σε άμεση συνάρτηση με την προσαρμογή του Τελ Αβίβ στην κοινή γραμμή πλεύσης στη Μέση Ανατολή που έχουν χαράξει η Ουάσιγκτον και η Μόσχα.
    kapopoulos@pegasus.gr