Λευκωσία: Η Τουρκία ισχυρίζεται, εδώ και καιρό, σε διεθνείς οργανισμούς ( ΟΗΕ και Ε.Ε. ) ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.».

Η συγκεκριμένη αυτή αναφορά σε γεωγραφικό μήκος δεν γίνεται τυχαία και αφορά τις έρευνες που έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.


Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. Η θέση αυτή, ισχυρίζεται έκπαλαι το τουρκικό ΥΠΕΞ,  είναι συνεπής «με τους σχετικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως και τις ήδη καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές». Σημειώνεται συναφώς ότι η θέση αυτή έχει συμπεριληφθεί, μεταξύ άλλων, στο γραπτό κείμενο που ανέγνωσε και κατέθεσε ο τότε Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και νυν Πρωθυπουργός  Αχμέτ Νταβούτογλου στην 48η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2010 στις Βρυξέλλες («Προενταξιακή στρατηγική υπό το φως και της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2009»).

Περιλαμβάνεται, επίσης, και σε άλλα έγγραφα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, κυρίως σε σημεία συζήτησης (talking points) και θέσεις που κατατίθενται ή και αξιοποιούνται από Τούρκους αξιωματούχους σε διεθνείς συναντήσεις τους.

Η θέση αυτή επαναλήφθηκε το 2012 όταν εξαγγέλθηκαν βήματα εφαρμογής ενεργειακών σχεδιασμών της Λευκωσίας, όπως και την περασμένη εβδομάδα όταν η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην ανακοίνωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης τεμαχίων της ΑΟΖ μας.

Πριν από την ανακοίνωση είχε  προηγηθεί την 17η Μαρτίου η κατάθεση επιστολής του Τούρκου μονίμου αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, Χαλίτ Τσεβίτ, με την οποία απαντούσε στην επίσημη καταγγελία της Κύπρου για την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του κυπριακού ερευνητικού σκάφους MV Flying Enterprise που πραγματοποιούσε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στις 17 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou.com ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος παραπέμποντας στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για τα όρια της υφαλοκρηπίδας της (με τις Note Verbale στις 2 Μαρτίου 2004 και 12 Μαρτίου 2004) και τον γνωστό απαράδεκτο ισχυρισμό ότι η Τουρκία έχει λόγο για οποιαδήποτε οριοθέτηση δυτικά του μεσημβρινού 32º16’18”Ε  που συμπίπτει ουσιαστικά με το δυτικό όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων, επαναφέρει τη διεκδίκηση σημαντικού μέρους της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Στο κείμενο που κατέθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος στον ΟΗΕ, επισημαίνεται ότι οι «περιοχές για τις οποίες ηγέρθησαν αξιώσεις από τους Ελληνοκύπριους, στα δυτικά του ορίου που αναφέρθηκαν, εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Τουρκία έχει δικαιώματα ipso facto και ab initio, καθώς και νόμιμα συμφέροντα».

Ο Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει, ότι «τα τουρκικά πολεμικά πλοία στις περιοχές αυτές έχουν δικαίωμα παρέμβασης σε οποιαδήποτε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα, που γίνεται χωρίς τη συναίνεση ή άδεια της Τουρκίας» και έτσι το τουρκικό πολεμικό σκάφος στο περιστατικό της 17ης Δεκεμβρίου 2015, «έδρασε με σεβασμό στις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές και δεν υπήρξε καμία παρενόχληση».

«Κίνδυνος από τον τρίτο γύρο αδειοδότησης»

«ΤΟ γεγονός ότι η ε/κ πλευρά κήρυξε μονομερή δημοπρασία για ανακαλύψεις υδρογονανθράκων ενδέχεται να δημιουργήσει ένταση», δήλωσε ο λεγόμενος Υφυπουργός παρά τω Προέδρω του κατοχικού καθεστώτος, Gürdal Hüdaoğlu. Ο Hüdaoğlu είπε ότι η κήρυξη της αδειοδότησης «από την ε/κ πλευρά επί των τεμαχίων δεν έχει τεντώσει την ατμόσφαιρα στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά αυτή η μονομερής κίνηση δεν συνάδει με τη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί τώρα στη διαδικασία». Επισημαίνοντας ότι η ΚΔ, που εισήλθε όπως είπε στην προεκλογική περίοδο, «ίσως προσπαθεί να δώσει το μήνυμα στον λαό της όπως μ’ αυτή την ενέργεια θα τον ανακουφίσει από οικονομικής άποψης», ο Hüdaoğlu ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία συνθηκών συμβίωσης στην Κύπρο.

«Το να απασχολήσει ξαφνικά αυτό το θέμα την ημερήσια διάταξη, μας δείχνει τι είδους κίνδυνο εμπερικλείει αυτό», είπε.

Αξιολογώντας και τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη επί των τεσσάρων ελευθεριών, τόνισε ότι προστατεύονται οι ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων επί της ισότητας, της ασφάλειας και της ελευθερίας.

Εξάλλου, ο λεγόμενος υπουργός Οικονομικών, Βιομηχανίας και Εμπορίου Σουνάτ Ατούν είπε ότι δεν είναι ορθό να ανοίξει συζήτηση επί του θέματος των εγγυήσεων της Τουρκίας ενώ ακόμη συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών επί του Κυπριακού. Ο Ατούν εξέδωσε γραπτή δήλωση όπου υπέδειξε τη σημασία επί του θέματος των εγγυήσεων.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος