17 Μαρτίου 2016

Συρία: Η κατάπαυση του πυρός αντέχει, αλλά το κουρδικό ζήτημα βάζει φωτιές

Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που διαρκεί ήδη σχεδόν τρεις εβδομάδες, τηρείται σε γενικές γραμμές και η Τετάρτη ήταν μια από τις πιο «ήσυχες» ημέρες μέχρι τώρα, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για τη συριακή κρίση, Γκάρεθ Μπέιλι.Ο Μπέιλι, από τη Γενεύη όπου βρίσκεται, επέμεινε πάντως ότι
θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση» χωρίς τον Μπασάρ αλ Άσαντ,  ενώ η απόδοση ευθυνών στον Σύρο πρόεδρο για τα εγκλήματα  που φέρεται να έχει διαπράξει «θα πρέπει να έχει κεντρική θέση στη διευθέτηση» της συριακής κρίσης.Ο Γιαν Έγκελαντ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, ανέφερε από την πλευρά του ότι αυτοκινητοπομπές με τρόφιμα και φάρμακα κατευθύνονται προς τέσσερις συριακές πόλεις, μεταξύ των οποίων στη Φούα, τη Μαντάγια, την Κουφρέγια και το Ζαμπάντανι. Ωστόσο, η Δαμασκός αρνείται ακόμη την προώθηση βοήθειας σε έξι πολιορκημένες πόλεις και, όπως είπε, άνθρωποι στη Συρία πεθαίνουν ακόμη λόγω έλλειψης ιατροφαρμακευτικού υλικού και ιατρικού προσωπικού.

Μιλώντας μετά την τακτική συνάντησή του με τους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία, ο Έγκελαντ είπε ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των κρατουμένων και ιδίως των γυναικών, των παιδιών και των ασθενών. Ταυτόχρονα, κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες να ασκήσουν πιέσεις σε όλους τους αντιμαχόμενους.
Θετική ανταπόκριση από Ε.Ε.
O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την καθιερωμένη συνέντευξξη Τύπου από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., χαιρέτισε  την απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων της από τη Συρία, εκτιμώντας ότι αυτό θα βοηθήσει ενδεχομένως στη «μείωση των αριθμού των προσφύγων» που αναζητούν τρόπους να μεταβούν στην Ευρώπη.
«Όμως είναι πολύ νωρίς να το πούμε αυτό» πρόσθεσε  ο πρόεδρος της Κομισιόν σχετικά με τον αντίκτυπο των τελευταίων εξελίξεων στην προσφυγική κρίση.
Πούτιν: Μπορούμε να επιστρέψουμε εντός ωρών
Στη Μόσχα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι οι επιτυχίες που σημείωσαν οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του στη Συρία του επέτρεψαν να δώσει εντολή για τη μερική απόσυρσή των ρωσικών στρατευμάτων.
Σε ομιλία του στο Κρεμλίνο τρεις ημέρες αφού διέταξε τη μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι ο μικρότερος αριθμός δυνάμεων που άφησε πίσω στο έδαφος του στενότερου συμμάχου του στη Μέση Ανατολή είναι αρκετά μεγάλος ώστε να βοηθήσει τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να καταγράφουν πρόοδο.
«Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε νέες και σοβαρές επιτυχίες στο εγγύς μέλλον» τόνισε ο Πούτιν σε ένα ακροατήριο 700 αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια τελετής στο Κρεμλίνο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικά στην Παλμύρα εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι δυνάμεις του Άσαντ σύντομα θα ανακτήσουν τον έλεγχό της.
Eπιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου αλ Νόσρα κι άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει να προσφέρει μια ευρείας κλίμακας βοήθεια στις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας.
Αν και, όπως επισήμανε, προτιμά μια διπλωματική επίλυση της κρίσης που θα επιτευχθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις, ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Ρωσία με ευκολία θα μπορούσε να αναπτύξει εκ νέου τις δυνάμεις της στο συριακό μέτωπο: «Εάν καταστεί αναγκαίο, στην κυριολεξία εντός ολίγων ωρών, η Ρωσία μπορεί να αναπτύξει τις δυνάμεις της στην περιοχή σε εύρος ανάλογο με την κατάσταση που διαμορφώνεται εκεί και να χρησιμοποιήσει ολόκληρο το οπλοστάσιό που έχει στη διάθεσή της».
Απέρριψε εξάλλου οποιοδήποτε σενάριο μιας ρήξης μεταξύ Μόσχας και Δαμασκού σημειώνοντας ότι η μερική απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία έγινε έπειτα από συμφωνία με τον Άσαντ.
Πρωτοφανής σύμπτωση Δαμασκού-αντιπολίτευσης-Άγκυρας
Την ίδια ώρα, η πρωτοβουλία της Κούρδων της Συρίας να ανακοινώσουν την εγκαθίδρυση «ομόσπονδης περιφέρειας» στα εδάφη που ελέγχουν στο συριακό Βορρά έχει φέρει τις πλέον ετερόκλητες δυνάμεις σε κοινή γραμμή.
«Οποιαδήποτε ανακοίνωση αυτού του είδους δεν έχει καμία νομική αξία και δεν θα έχει κανέναν νομικό, πολιτικό, κοινωνικό ή οικονομικό αντίκτυπο για όσο καιρό δεν αντανακλά την βούληση ολόκληρου του συριακού λαού», μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
«Η κυβέρνηση της Συρίας προειδοποιεί οποιονδήποτε αποπειραθεί να υπονομεύσει την ενότητα του εδάφους και του λαού της Συρίας: Το να εγείρεται ζήτημα ένωσης ή ομοσπονδοποίησης συνιστά παραβίαση της ενότητας του συριακού εδάφους και αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στις διεθνείς αποφάσεις», σημείωσε η ίδια πηγή.
Αλλά και ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης εξεγέρθηκε σε ανακοίνωσή του κατά «οποιασδήποτε απόπειρας σχηματισμού οντοτήτων, περιφερειών ή διοικήσεων, που σφετερίζονται τη βούληση του συριακού λαού».
Παράλληλα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στα μονομερή βήματα για τη δημιουργία νέων δομών στη Συρία σε εθνική βάση.
«Η μερική αποχώρηση της Ρωσίας μπορεί να εκτονώσει το κλίμα. Η Συρία πρέπει να παραμείνει ένα σύνολο χωρίς να αποδυναμωθεί και ο συριακός λαός πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της σε συμφωνία και με ένα Σύνταγμα. Οποιαδήποτε μονομερής πρωτοβουλία θα βλάψει την ενότητα της Συρίας», δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Newsroom Αθήνα 9.84 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ