30 Μαρτίου 2016

“Ερντογάν δεν βρέχει”! Απίστευτο “φτύσιμο” ΗΠΑ στον Τούρκο πρόεδρο

obama_erdogan
ΗΠΑ-Τουρκία σε κλίμα “ψυχρού πολέμου”. Η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει η αμερικανική ηγεσία την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την ταξιδιωτική οδηγία-εντολή για να φύγουν άμεσα από την Τουρκία αμερικανοί και οι οικογένειές τους έχουν φέρει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις σε πολύ άσχημο σημείο.Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντη Τζον Κίρμπι δήλωσε, ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του, για την ταξιδιωτική προειδοποίηση. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο κ. Τσαβούσογλου εκτίμησε το γεγονός ότι ενημερώθηκε προσωπικά από τον κ. Κέρι, παρά το γεγονός ότι τουρκικές πηγές εμφάνισαν τον Τούρκο υπουργό να είναι έντονα εκνευρισμένος .“Με τον Μπάϊντεν και πολύ σου είναι…”

Ο Ερντογάν πετώντας προς τις ΗΠΑ έμαθε ότι τελικά θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάϊντεν κι όχι με τον Ομπάμα. Ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να εξασφαλίσει μία ολιγόλεπτη έστω συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Δεν του δόθηκε ούτε το πεντάλεπτο που ζήτησε.
Το μόνο που απομένει να περιμένει ο Ερντογάν είναι μια συνάντηση “στα όρθια” στο  στο περιθώριο της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια.
Η ταξιδιωτική οδηγία
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ισχυρή, όπως χαρακτηρίζεται, προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες λόγω των τρομοκρατικών απειλών που υπάρχουν σε όλη την Τουρκία. Το αμερικανικό υπουργείο έδωσε ταυτόχρονα εντολή για απομάκρυνση των μελών των οικογενειών του προσωπικού των αμερικανικών προξενείων στα Αδανα και την Σμύρνη. Η δικαιολογία που δόθηκε για την ταξιδιωτική προειδοποίηση, είναι το γεγονός ότι Αμερικανοί και ξένοι τουρίστες έχουν γίνει στόχος εγχωρίων και διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων και οι Αμερικανοί πολίτες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι πολίτες καλούνται να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να μην επισκέπτονται ένα μεγάλο αριθμό τουρκικών επαρχιών, ιδιαίτερας όσες γειτονιάζουν με τη Συρία.