15 Μαρτίου 2016

Από το Βερολίνο στην Αγκυρα


https://pbs.twimg.com/media/Cdlv7VfWIAAhtAR.jpgΔύο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, εύλογα τίθεται το ερώτημα αν οι δύο κεντρικοί συμβαλλόμενοι, η Γερμανία και η Τουρκία, έχουν πλην της βούλησης και τη δυνατότητα να υλοποιήσουν την όποιας μορφής συμφωνία:Σε ό,τι αφορά το Βερολίνο, η απάντηση είναι χωρίς περιστροφές καταφατική. Στις τρεις τοπικές αναμετρήσεις την Κυριακή κατεγράφη η αποδοχή της πολιτικής της Μέρκελ από μια πλειοψηφία της κοινής γνώμης με ταυτόχρονες σοβαρές απώλειες προς τα δεξιά της Χριστιανοδημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και οι Πράσινοι στη Βάδη-Βιρτεμβέργη που ηγούνται των απερχόμενων τοπικών κυβερνήσεων αύξησαν τη δύναμή τους και διασφάλισαν την πρωτιά σε ποσοστά. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ούτε η Εναλλακτική για τη Γερμανία, που διογκώνεται εντυπωσιακά, ούτε οι Φιλελεύθεροι, που επανακάμπτουν, μπορούν, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, να βραχυκυκλώσουν την πολιτική της καγκελαρίου στο Προσφυγικό. Για την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών, με δεδομένο ότι η Μπούντεσταγκ θα είναι μάλλον επτακομματική, δεν μπορεί να γίνει σήμερα η παραμικρή πρόβλεψη.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, το νέο αιματηρό βομβιστικό πλήγμα στο κέντρο της Αγκύρας την Κυριακή -το τρίτο στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου- προσγειώνει απότομα την ΕΕ στην πραγματικότητα. Η υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δεν απειλείται ούτε από το υψηλό έως απαγορευτικό εσωτερικό πολιτικό κόστος που θα έχει για πολλές χώρες-μέλη η κατάργηση της βίζας για Τούρκους πολίτες, ούτε από τις αντιρρήσεις της Λευκωσίας στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η μεγάλη απειλή, που ξεπερνά ακόμη και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη, για τήρηση των συμφωνηθέντων από τους Ερντογάν-Νταβούτογλου είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας με επίκεντρο τόσο την πολεμική σύγκρουση με το ΡΚΚ, που πυροδότησε εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση του ΑΚΡ, όσο και την αναπόφευκτη αντίδραση της κοινωνίας στην αυταρχική εκτροπή της εξουσίας. Μια χώρα, όπου στις νοτιοανατολικές επαρχίες της θα γίνονται οδομαχίες ενώ θα εκρήγνυνται βόμβες στις μεγάλες πόλεις και θα διεξάγονται μάχες και από τις δυο πλευρές της μεθορίου με τη Συρία, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και να διαχειρισθεί την ούτως ή άλλως σύνθετη πρόκληση της επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Η Τουρκία προσπαθεί να αναδειχθεί καθοριστικός παράγοντας επίλυσης του Προσφυγικού για την ΕΕ την ώρα που πληρώνει την απερισκεψία της ηγεσίας της να την καταστήσει μέρος της σύγκρουσης με επίκεντρο τη Συρία.
kapopoulos@pegasus.gr