11 Φεβρουαρίου 2016

Πρός Κουρδίζοντες

Ως Μήτρα για το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) oρίζεται η γεωγραφική περιοχή του Δυτικού Κουρδιστάν (Ροζάβα). Το PKK διαθέτει σήμερα σοβαρή στρατιωτική  παρουσία τόσο σε Ν/Α Τουρκία ,όσο σε Νότιο Κουρδιστάν και σε Ροζάβα , παράλληλα δε αυτή κρίνεται και αξιόπιστη. Ο ιδεολογικός χαρακτήρα της οργάνωσης (Μαρξιστικός-Λενινιστικός) την κατέστησε ιδιαίτερα συμπαγή.Η δομή της σε οργανωτικό επίπεδο της επίτρεψε την διαχρονική της παρουσία. Η πολύχρονη εμπειρία της στα πεδία μαχών απέναντι σε ισχυρές στρατιωτικές πολεμικές μηχανές (Ιράν,Τουρκία) της προσέδωσε νέα δυναμική .Σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών οχι τυχαία έχει οριστεί ως θεματοφύλακας του Κουρδικού Έθνους από τον Κουρδικό λαό της Ροζάβα και της Τουρκίας, για το Νότιο Κουρδιστάν τα πράγματα είναι διαφορετικά .
Η παρουσία τους περίξ του όρους Καντίλ τους καθιστά εχθρικούς προς το καθεστώς Μπαρζανί παρά το γεγονός ότι το διέσωσαν απο την απόλυτη κατάρρευση (Βλ. πολιορκία Ερμπίλ) .Στον αντίποδα οι Πεσμεργκά (οι Ένοπλες δυνάμεις της Κουρδικής περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν)  ταλανίζονται  από τις εσωτερικές πολιτικές έριδες λόγω της σύνθεσης τους  αλλά και οικονομικών δυσχερειών αναφορικά με την μισθοδοσία τους ως παράγωγα της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει το Νότιο Κουρδιστάν αλλά και του σοβαρού ελλείμματος δημοκρατίας ως απόρροια του διαφθαρμένου πολιτικού συστήματος των δυναστειών Μπαρζανί-Ταλαμπανί

Η αμερικανική διπλωματία στην νέα στρατηγική προσέγγιση της Συριακής κρίσης, αλλά και των τεκτονικών αλλαγών στον χώρο της Μέσης Ανατολής, απέδωσε στους Κούρδους (PYD,παρακλάδι του PKK στην Συρία-KRG) την ιδιότητα του πυλώνα αυτής Ως στρατηγικοί σύμμαχοι πλέον στο πεδίο της μάχης YPG (στρατιωτικό σκέλος PYD) και Peshmerga ανέλαβαν τον κύριο ρόλο στην προσπάθεια  εξάλειψης του ISIS (χερσαίες επιχειρήσεις).Η Αρωγή των ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα υπήρξε καθοριστική για την επιβίωση τους απέναντι στην απειλή της Τουρκίας και του ISIS., συνετέλεσε δε στην  ανελιξη τους  και την περαιτέρω αναβάθμιση τους προσδίδοντας στον Κουρδικό παράγοντα μεγαλύτερη γεωπολιτική υπεραξία.

Το Δυτικό Κουρδιστάν διοικητικά αποτελείται από τρία καντόνια (από τα ανατολικά προς τα δυτικά) Τζαζίρα, Αΐν αλ-Αράμπ(Κομπάνι)  και Αφρίν .Απομένει η σύνδεση του καντονιού του Κομπάνι με το τρίτο κουρδικό καντόνι, αυτό του Αφρίν, στη βόρεια Συρία  για να καταστεί ενιαίος ο Κουρδικός χώρος της Ροζάβα και παράλληλα να σφραγιστούν τα σύνορα Τουρκίας –Συρίας κάτι που θα αποκόψει την μόνη οδό ανεφοδιασμού αντικαθεστωτικών και Τζιχαντιστών

Η πόλη Τζαράμπλους  αποτελεί το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Η τουρκική πλευρά στοχεύει στην κατάληψη αυτού του προπύργιου με τη συνεργασία των αραβικών φύλων και των Τουρκομάνων. Μετά την κατάληψη της περιοχής, στο Τζαράμπλους ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα είδος εξόριστης κυβέρνησης της Συρίας, η οποία φυσικά θα ελέγχεται και θα υποστηρίζεται από την Άγκυρα. Στόχος να διεμβολίσει τις Κουρδικές  επιδιώξεις κύρια αλλά και παράλληλα να κρατήσει ζωντανό το όραμα της Μεγάλης Τουρκίας, του τουρκικού χαλιφάτου δηλαδή.

Σήμερα η Κουρδική πολιτοφυλακή YPG θεωρείται  ως στρατηγικός σύμμαχος και από την Ρωσία και από το Συριακό καθεστώς Ασαντ.Η Ρωσική διπλωματία και το καθεστώς Ασαντ (στρατηγικοί εταίροι)  έχουν ως βασική στόχευση την αποδυνάμωση των κύριων αντιπάλων τους δηλ. των  Σύρων αντικαθεστωτικών οι οποίοι ενισχύονται από τις μοναρχίες του κόλπου και την Τουρκία.. μέσω αυτής. Ο Άξονας Τζαραμπλούς-Αζάζ  συνιστά κατα συνέπεια μείζονος σημασίας γραμμή για τους ίδιους λόγους .Οι δε εκτιμήσεις αναλυτών φέρουν ότι μέχρι το τέλος αυτής της βδομάδας οι δυνάμεις Άσσαντ  υπό την προστασία της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας θα καταφέρουν έπειτα από τέσσερα χρόνια να επανακτήσουν το Αζέζ, εκδιώκοντας από εκεί τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Δυο αναγκαίες επισημάνσεις .
Πρώτον Οι Κούρδοι του PKK έχουν ως στρατηγικούς συμμάχους σήμερα :
-το καθεστώς Ασσαντ το οποίο βαρύνεται με την γενοκτονική πολιτική σε βάρος τους (εξαραβισμός)  αλλά και με την εκδίωξη του Εθνικού τους Ηγέτη Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, 
-τις ΗΠΑ που στρατηγική τους επιλογή ήταν η παράδοση Οτζαλάν  στα χέρια της Τουρκίας 
-και την Ρωσία η οποία και επουδενί δεν δέχθηκε τον Κούρδο Ηγέτη στο έδαφος της. 
Οι Κούρδοι του PKK ποτέ δεν έθιξαν  τα αμερικανικά  γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα (ως αναπτύσσονται στην Μέση Ανατολή) και ποτέ δεν ανέτρεψαν αμερικανικούς σχεδιασμούς.Οι Κούρδοι δεν έχουν φίλους έχουν τα Βουνά, η ρήση αυτή έχει καθολική εφαρμογή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Δεύτερον Το δημοκρατικό εγχείρημα τέλος των Κούρδων της Συρίας συνιστά απειλή για τού τουρκικό καθεστώς της Άγκυρας αλλά και για τα δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής βλ. καθεστώς Μπαρζανί. Η «δημοκρατική αυτονομία» στην Τουρκία Η «δημοκρατική αυτονομία» παραπέμπει ευθέως σε μια μορφή διακυβέρνησης, σε ένα εντελώς νέο τύπο διοίκησης, στον οποίο σύμφωνα με τους υπερασπιστές του, καμιά εθνική, εθνοτική ή θρησκευτική ομάδα πληθυσμού δε θα μπορεί να κυριαρχεί σε καμιά άλλη ομάδα πληθυσμού. Για την Ροζάβα έχει επιλέγει ένα μοντέλο ανάπτυξης της κοινωνίας βασιζόμενα στα ιστορικά διδάγματα του Μαρξισμού-Λενινισμού με παράλληλη αξιοποίηση των ευκαιριών που το καπιταλιστικό σύστημα παράγει και δημιουργεί.