19 Φεβρουαρίου 2016

«Χαλινάρι» στις βλέψεις Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας στη Συρία πάνε να βάλουν οι ΗΠΑ

https://pbs.twimg.com/media/Cbm0lfPWwAAXjbP.jpg«Χαλινάρι» στην πρόθεση της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας να πραγματοποιήσουν στοχευμένες χερσαίες επεμβάσεις στη Συρία προσπαθούν να βάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Financial Times».«Θα τοποθετήσουν δυνάμεις εκεί; Όχι αν μπορούμε να το εμποδίσουμε», δήλωσε στους FT αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, απηχώντας τις ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι τυχόν εμπλοκή της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας σε ένα πόλεμο όπου ήδη συμμετέχουν η Ρωσία και το Ιράν εγείρουν μεγάλο κίνδυνο για γενίκευσης της κρίσης.Άγκυρα και Ριάντ τρέφουν μεγάλες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο χερσαίας στρατιωτικής εμπλοκής στο συριακό εμφύλιο χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ, όμως και οι δύο δυνάμεις είναι ενοχλημένες με την έως στάση της Ουάσιγκτον.
Η Τουρκία «βλέπει» κίνδυνο δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού θύλακα στη βόρεια Συρία, όπου τις τελευταίες εβδομάδες οι κούρδοι αντάρτες έχουν επεκτείνει τον έλεγχό τους, ενώ η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της βλέπει την επιρροή της να περιορίζεται σημαντικά στον συριακό εμφύλιο, τη στιγμή που η επιρροή του Ιράν αυξάνεται.

Σύμφωνα με δύο τούρκους αξιωματούχους που μίλησαν στους FT, η Τουρκία θέλει να επέμβει συγκεκριμένα στη βόρεια Συρία ώστε να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας βάθους «αρκετών χιλιομέτρων» πέρα από τα σύνορα, ζώνη που θα της επιτρέψει να θέσει υπό έλεγχο τις κινήσεις των Κούρδων.


Παράλληλα, η τουρκική επέμβαση θα υποστήριζε τους υπόλοιπους αντικαθεστωτικούς που δρουν στην περιοχή, με τους FT να μεταδίδουν ότι ηγέτες μετριοπαθών ένοπλων ομάδων έχουν επισκεφτεί την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη τις τελευταίες ημέρες, για συναντήσεις με τούρκους στρατιωτικούς.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία φέρεται να εξετάζει επέμβαση στην λιγότερο επικίνδυνη νότια Συρία, κοντά στα συρο-ιορδανικά σύνορα, με πηγές των FT να αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του σουνιτικού Βασιλείου έχουν ήδη πραγματοποιήσει επιχειρήσεις παρακολούθησης στην περιοχή.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, με τις δύο πλευρές να εκφράζουν το κοινό ενδιαφέρον τους για επίλυση της συριακής κρίσης και την επίτευξη σταθερότητας στην Μέση Ανατολή.
http://www.skai.gr/news/world/article/307617/halinari-stis-vlepseis-tourkias-kai-saoudikis-aravias-sti-suria-pane-na-valoun-oi-ipa/