19 Οκτωβρίου 2015

Κουρδικό Ανοιγμα της Ρωσίας:PKK-PYD Δεν Συνιστούν Τρομοκρατικές Οργανώσεις

Η Ρωσική διπλωματία- ως διαφάνηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν- στις σταθερές του Συριακού Ζητήματος έχει ορίσει τον περιορισμό της Τουρκικής διπλωματίας(και όχι μόνο),  στα εντός της Τουρκικής επικράτειας. Διαφαίνεται όμως νά προχωρεί ένα βήμα παραπέρα στο "Κουρδικό της Ανοιγμα". 
Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Andrey KarlovΟ Ρώσος πρεσβευτής στην Αγκυρα Andrey Karlov σε παρέμβαση του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti ανέφερε πως η Ρωσία δεν θεωρεί την οργάνωση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) ως τρομοκρατική οργάνωση, ούτε και το Κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) της Συρίας (όπως άλλωστε και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών)-παρακλάδι του PKK(Αλλωστε να μην ξεχνάμε πως η μήτρα του PKK είναι η Ροζάβα -Δυτικό Κουρδιστάν) προστέθοντας ότι κατανοεί ην ανησυχία της Άγκυρας αναφορικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις τις οποίες υφίσταται η Τουρκία. .

 Η δήλωση αυτή έγινε στον απόηχο των ειδήσεων περί αυξημένης στενής συνεργασίας (συμμαχίας)  μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και των Κούρδων μαχητών στην Συρία και στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Η Τουρκία κατηγορεί την Ρωσία πως με την στάση της πέραν της ενίσχυσης προς το καθεστώς Άσαντ συνεργάζεται στενά με την Κουρδική Πολιτοφυλακή (YPG) -στρατιωτικό σκέλος του PYD-, σε επίπεδο παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού.Η Ρωσία δια στόματος του Πρεσβευτή της Andrey Karlov αλλά και του υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ αρνείται την κατηγορία αυτή , αναφέροντας πως οι επαφές με τους Κούρδους λαμβάνουν χώρα μόνο σε πολιτικό επίπεδο.

Η Βαλκανοποίηση της Συρίας ως έχει σχεδιαστεί και ως εξελίσσεται περιλαμβάνει την δημιουργία ενός σοβαρού ανεξάρτητου Κουρδικού Κράτους και αυτό φαίνεται να αποτελεί κοινή συνισταμένη όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
με πληροφορίες απο το ekurd.net