20 Σεπτεμβρίου 2015

Η καρδιά χτυπά Αριστερά

Αύριο οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα είναι ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης. Και όλα δείχνουν ότι μπροστά σε αυτήν την καίρια επιλογή διαλέγουν την Αριστερά και απορρίπτουν τη Δεξιά.

Πριν από οκτώ μήνες ο ελληνικός λαός τόλμησε και έκανε το αποφασιστικό βήμα, αναδεικνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα. Οσα μεσολάβησαν από τότε έδειξαν ότι ο δρόμος της Αριστεράς δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Κάθε άλλο...Και τώρα βρισκόμαστε πάλι σε κρίσιμο σταυροδρόμι: να επιβεβαιώσουμε την πεποίθησή μας ότι η πορεία που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, παρά τα λάθη, τις αδυναμίες, τις αποτυχίες, δεν θα ανακοπεί, δεν θα τερματιστεί.

Τώρα, με το χέρι στην καρδιά, οι Ελληνες πολίτες, πολύ πιο ώριμοι και ψύχραιμοι, συνειδητοποιούν τις πραγματικές συνθήκες, ζυγίζουν προγράμματα και επιδόσεις, αποτιμούν όσα έγιναν και βλέπουν ότι δεν μπορούν να προσδοκούν τίποτε από τις πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούσαν από τη Μεταπολίτευση, από ένα σύστημα που χρεοκόπησε.

Η επιλογή τους να δώσουν την ψήφο τους στην Αριστερά δεν είναι μια δεύτερη ευκαιρία στο κόμμα που ανέδειξαν πρώτο τον Ιανουάριο· είναι ουσιαστικά η πρώτη ευκαιρία σ’ αυτούς που δοκιμάστηκαν και άντεξαν, σ’ αυτούς που δεσμεύονται να παλέψουν για να ορθοποδήσει η χώρα, για να αλλάξουν ριζικά το πολιτικό σύστημα, για να προχωρήσουν επιτέλους σε ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις.

Η προοπτική που άνοιξε τον Ιανουάριο -οικονομικής και κοινωνικής αναγέννησης της χώρας μας και ριζικής τομής στο επίπεδο της εξουσίας- δεν πρέπει να υπονομευτεί γιατί οι συνέπειες θα είναι τραγικές. Η ανάγκη να υπερισχύσει ξανά η Αριστερά και να καθορίσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο επιτακτική, καθώς στην Ευρώπη άρχισε να διαφαίνεται το αδιέξοδο της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής και αναζητούνται ήδη εναλλακτικές στρατηγικές, ενώ παράλληλα η Αριστερά με όλες τις εκδοχές της και με τον δυναμισμό νέων δυνάμεων, κομμάτων και κινημάτων διεκδικεί να παίξει ξανά καθοριστικό ρόλο.

Η Αριστερά σε αυτήν την αναμέτρηση δεν συνεισφέρει μόνο την ιστορία και τους αγώνες της για τα δικαιώματα του λαού, προσφέρει και τη σαφή δέσμευσή της ότι θα πορευτεί μαζί με τον λαό μετά τις εκλογές για να ξεπεραστεί η κρίση και ότι θα παλέψει σκληρά ώστε αυτή η ευκαιρία να μην είναι η τελευταία.Οι προσδοκίες του κόσμου της Αριστεράς είναι πλέον απαιτήσεις απέναντι σε αυτούς τους οποίους εμπιστεύεται με την ψήφο του.