13 Ιουλίου 2015

Επίθεση με πέτρες δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας στη Σρεμπρένιτσα


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δέχθηκε επίθεση στο μνημειακό κέντρο Πότοτσαρι, στη Σρεμπρένιτσα, όπου βρέθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στους χιλιάδες μουσουλμάνους που εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις το 1995.


Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, οι παρευρισκόμενοι συγγενείς των θυμάτων αποδοκίμασαν τον Βούτσιτς μόλις εμφανίστηκε στο κοιμητήριο για να καταθέσει λουλούδια μπροστά από τη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες, πλαστικά μπουκάλια και παπούτσια κατά της σερβικής αντιπροσωπείας, φωνάζοντας την επίκληση «Αλάχ ουέκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).



Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» μετέδωσε ότι μία πέτρα πέτυχε τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα γυαλιά του. Τη στιγμή που οξύνθηκαν τα πνεύματα και το πλήθος κινήθηκε απειλητικά κατά του Βούτσιτς, οι άντρες της ασφάλειας του δημιούργησαν κλοιό γύρω του και τον φυγάδευσαν εκτός του κοιμητηρίου, σε δασώδη περιοχή, όπου μπήκε σε όχημα της αστυνομίας. Όπως ανακοινώθηκε, ο Βούτσιτς διέκοψε την επίσκεψη του στη Σρεμπρένιτσα και κατευθύνθηκε οδικώς για το Βελιγράδι.



Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε δήλωση του στο Τανγιούγκ καταδίκασε την επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σερβίας. «Η επίθεση κατά του Βούτσιτς είναι επίθεση κατά της Σερβίας και της πολιτικής ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή που προσπαθεί να εφαρμόσει» αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Ντάτσιτς.



Βούτσιτς: "Το χέρι μου παραμένει απλωμένο για τη συμφιλίωση"

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το χέρι του παραμένει απλωμένο για τη συμφιλίωση, αφού γιουχαΐστηκε και πετροβολήθηκε κατά τη διάρκεια των τελετών μνήμης κατά την επέτειο της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

"Εκφράζω τη λύπη μου για ό,τι συνέβη σήμερα και λυπάμαι που ορισμένοι δεν αναγνώρισαν την ειλικρινή μας πρόθεση για την οικοδόμηση μίας πραγματικής φιλίας ανάμεσα σε Σέρβους και Μουσουλμάνους. Το χέρι μου παραμένει απλωμένο και θα συνεχίσω την πολιτική της συμφιλίωσης", δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Βελιγράδι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς διευκρινίζοντας ότι μία πέτρα τον χτύπησε στο χείλος, αλλά δεν τραυματίσθηκε και ότι τα γυαλιά του έπεσαν κάτω και έσπασαν.

Εκείνοι που πέταξαν σήμερα πέτρες "τραυμάτισαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τις μητέρες των θυμάτων, τις οικογένειες των θυμάτων. Λυπάμαι που σήμερα μιλάμε περισσότερο για λίγους ανόητους που θέλησαν να προχωρήσουν σε λιντσάρισμα παρά για τα αθώα θύματα και τις οικογένειές τους", είπε.

Αμέσως μετά το περιστατικό, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κατήγγειλε "μία επίθεση εναντίον ολόκληρης της Σερβίας και της πολιτικής ειρήνης και συμφιλίωσης" στην περιοχή.



Δείτε βίντεο από το RT:



Με παρέμβαση του επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας εκτονώθηκε η ένταση στη Σρεμπρένιτσα

Έκκληση στους παρευρισκόμενους στην τελετή μνήμης για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα να παραμείνουν αξιοπρεπείς στην οδύνη τους, απηύθυνε ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Χουσεΐν Καβάζοβιτς, με αφορμή το επεισόδιο με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος αποδοκιμάστηκε και στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα από το συγκεντρωμένο πλήθος.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε εκείνους που προκάλεσαν τον πόνο, σήμερα να είναι εδώ περισσότερο αξιοπρεπείς από εμάς. Ας παραμείνουμε αξιοπρεπείς ως μουσουλμάνοι, αυτή είναι υποχρέωση προς την πίστη μας» τόνισε ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας μιλώντας στο πλήθος συγγενών των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα και πολιτών που πήγαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η ένταση στο Ποτοτσάρι εκτονώθηκε χάρη στην παρέμβαση του Χουσεΐν Καβάζοβιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετέβη σήμερα στη Βοσνία για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σφαγή χιλιάδων Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας το 1995, στη διάρκεια του πολέμου.

Ενώ βρισκόταν στο κοιμητήριο και μνημειακό κέντρο Ποτοτσάρι αποδοκιμάστηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος και δέχθηκε επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug που ήταν παρόντες στα επεισόδια, η αντιπροσωπεία της Σερβίας δέχθηκε επίθεση με πέτρες, παπούτσια, πλαστικά μπουκάλια με νερό και άλλα αντικείμενα. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι και έσπασαν τα γυαλιά του.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός συμμετείχε, όπως μεγάλος αριθμός ξένων αξιωματούχων και αντιπροσωπειών διεθνών οργανισμών, στην τελετή μνήμης. Αφού άφησε λουλούδια στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα και προχωρούσε προς το αυτοκίνητό του, πλήθος συγκεντρωμένων άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον του και να πετά πέτρες και αντικείμενα προς την κατεύθυνσή του.

Σερβικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πανό με δήλωση που είχε κάνει ο πρωθυπουργός της Σερβίας στη σερβική Βουλή λίγες μέρες μετά τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, στις 20 Ιουλίου του 1995, ως στέλεχος τότε του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος. Στα πανό αναγραφόταν «Αλεξάνταρ: Για κάθε νεκρό Σέρβο, θα σκοτώνουμε 100 μουσουλμάνους».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας περικυκλωμένος από τους άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας άρχισε να τρέχει και οι οργανωτές των εκδηλώσεων μνήμης από τα μεγάφωνα απηύθυναν έκκληση για ηρεμία.

Η βοσνιακή αστυνομία παρενέβη, συγκρούστηκε με τους δράστες της επίθεσης και η σερβική αντιπροσωπεία αποχώρησε από την περιοχή και επέστρεψε εσπευσμένα στο Βελιγράδι.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την επίσκεψη στη Σρεμπρένιτσα είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο Σαράγεβο για συνομιλίες με την ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.

Μήνυμα στο βιβλίο συλλυπητηρίων και συνάντηση με τις «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα»

Νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στη Σρεμπρένιτσα, ο Σέρβος πρωθυπουργός έγραψε μήνυμα στο βιβλίο συλλυπητηρίων, στο οποίο εκφράζει το βαθύ σεβασμό του προς τα θύματα των εγκλημάτων στη Σρεμπρένιτσα, τονίζει ότι ποτέ δεν πρέπει να λησμονηθούν και ότι είναι καιρός να αρχίσει να οικοδομείται διαφορετικό μέλλον για τους λαούς της Σερβίας και της Βοσνίας.

«Ελπίζω τέτοιο τρομερό έγκλημα να μην συμβεί ποτέ ξανά. Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει διαφορετικό και καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των λαών της Σερβίας και της Βοσνίας. Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου προς όλα τα θύματα και τις οικογένειές τους» έγραψε ο πρωθυπουργός της Σερβίας στο βιβλίο συλλυπητηρίων. «Εδώ στη Σρεμπρένιτσα είναι υποχρέωση όλων να σκύβουμε το κεφάλι, να μην ξεχνάμε και να αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα διαφορετικό μέλλον» τόνισε στο μήνυμά του.

Τον πρωθυπουργό της Σερβίας σήμερα το πρωί στην είσοδο του μνημειακού κέντρου υποδέχθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων καθώς και σύζυγοι και μητέρες των εκτελεσθέντων στη Σρεμπρένιτσα, οι οποίοι του ζήτησαν να συμβάλλει στη συμφιλίωση και να αναγνωρίσει τα γεγονότα.

Εκ μέρους της οργάνωσης «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα', η Χατίτζα Μεχμέτοβιτς τού χάρισε καρφίτσα με το «Λουλούδι της Σρεμπρένιτσα», το σύμβολο μνήμης αλλά και μάχης κατά της γενοκτονίας και του ανθρώπινου μαρτυρίου.

«Σας ζητάμε εκ μέρους των νέων να βοηθήσετε να γίνει η Βοσνία λειτουργικό κράτος» είπε η κ. Μεχμέντοβιτς και του καρφίτσωσε στο πέτο το λευκό και πράσινο πλεκτό λουλούδι.

Η Κάντα Χόντιτς από την οργάνωση «Μητέρες των θυλάκων Σρεμπρένιτσα και Ζέπα» είπε στον κ. Βούτσιτς ότι τα γεγονότα δεν πρέπει να αμφισβητούνται και ότι η ειρήνη και η συνεργασία είναι προς το κοινό συμφέρον.

Ο κ. Βούτσιτς πριν από την άφιξη στη Σρεμπρένιτσα σε ανοιχτή επιστολή του, τόνισε ότι η Σερβία καταδικάζει απερίφραστα το τρομερό έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα.

«Δεν υπάρχουν λόγια με τα οποία μπορεί να εκφράσει κάποιος τη θλίψη για τα θύματα και την οργή και την πικρία προς εκείνους που διέπραξαν αυτό το τερατώδες έγκλημα. Η Σερβία σαφώς και καταδικάζει απερίφραστα το φρικιαστικό έγκλημα, απεχθάνεται όσους συμμετείχαν σε αυτό και θα συνεχίσει να τους οδηγεί ενώπιον της δικαιοσύνης» ανέφερε στην επιστολή του.

«Υποχρέωση μου είναι να υποκλιθώ μπροστά στα θύματα. Αυτή είναι μια πράξη με την οποία θα στραφούμε προς το μέλλον» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «το κοινό μέλλον δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θυσιαστεί για την προσωπική ή εθνική ιδιοτέλεια οποιουδήποτε».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ