Προσπάθεια αναβίωσης του γαλλογερμανικού άξονα επιχειρούν Παρίσι και Βερολίνο, μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση χρέους, όπου είδαν τις διμερείς σχέσεις τους να δοκιμάζονται σοβαρά. Σε χθεσινό του διάγγελμα, επ’ ευκαιρία της εθνικής εορτής στη Γαλλία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξήρε τη συνεργασία του με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Μετά τις κοινές ολονύχτιες διαπραγματεύσεις για την ουκρανική κρίση δημιουργήθηκε «ένας δεσμός», ο οποίος εδράζεται στα κοινά συμφέροντα της Ευρώπης. «Οταν δεν συμφωνούν Γαλλία και Γερμανία, δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ολάντ, και πρότεινε μια οικονομική διακυβέρνηση, ένα κοινοβούλιο για τις 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, δημοκρατικές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων και κοινό προϋπολογισμό.
Χαρακτήρισε «νίκη» τη συμφωνία με την Ελλάδα και επέμεινε ότι «η Ευρωζώνη είναι μια εγγύηση, μια ασφάλεια». Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, η δημοκρατία θα μπορούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο χώρο μέσα από την ισχυρότερη παρουσία των βουλευτών. Υπενθύμισε, άλλωστε, ότι με την τραπεζική ένωση και τη δημοσιονομική πειθαρχία έχει συντελεστεί ως έναν βαθμό η εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν επανειλημμένα αποπειραθεί να προωθήσουν στενότερη συνεργασία στην Ευρωζώνη, και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προτείνει τη θέσπιση ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών.
Ρωγμές λόγω ελληνικής κρίσης
Τις προηγούμενες μέρες τα ΜΜΕ και των δύο χωρών διαπίστωναν χάσμα μεταξύ τους, καθώς οι ρωγμές, με αφορμή την ελληνική κρίση χρέους, τουλάχιστον σε επίπεδο τακτικής, ήταν έκδηλες. Κατά το Eurogroup του περασμένου Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε πλήρως απομονωμένος στην έκκλησή του να ξεκινήσουν, επιτέλους, οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα. Την προηγουμένη ο Ολάντ είχε πλέξει το εγκώμιο των ελληνικών προτάσεων, χαρακτηρίζοντάς τες «σοβαρές». Η σπουδή του είχε προκαλέσει ειρωνικά σχόλια, αφού θεωρήθηκε ότι ουσιαστικά Γάλλοι τεχνοκράτες βοήθησαν στη σύνταξη του σχετικού καταλόγου.
Στον αντίποδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρέθηκε να έχει αρκετούς συμμάχους στο Σώμα, προβάλλοντας τη θέση του για περισσότερες μεταρρυθμίσεις ή πενταετές Grexit, μία προοπτική που βρήκε κάθετα αντίθετη τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί οιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υπερβολικά επικίνδυνη.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ