10 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕ ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ «Καθάρισε» τον βασικό του αντίπαλο στη Συρία το Ισλαμικό Κράτος

Τουλάχιστον 40 νεκρούς και μεγάλο αριθμό τραυματιών άφησε πίσω του ο βομβιστής αυτοκτονίας που εξόντωσε τον Χασάν Αμπούντ, ηγέτη της Αχράρ αλ Σαμ που αποτελούν τον κύριο αντίπαλο των δυνάμεων του Ασαντ στη Συρία, μαζί με κορυφαία στελέχη των ανταρτών.

Φωτογραφία: BBC
Η επίθεση έγινε στην Ραμ Χαμντάμ, στα βορειοδυτικά της Συρίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης.Η Αχράρ αλ Σαμ είναι μέλος του Ισλαμικού Μετώπου, του συνασπισμού επτά ισλαμικών ανταρτικών ομάδων που πολεμούν την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία.
Η οργάνωση έχει κατηγορήσει ευθέως το Ισλαμικό Κράτος και για επίθεση τον Φεβρουάριο, στην οποία σκοτώθηκαν πολλά μέλη της, μεταξύ τους και ο ηγέτης της οργάνωσης Αμπού Καλέντ αλ Σούρι, στο «στρατηγείο» της στο Χαλέπι.Αν και θεωρείται ακραία ισλαμική, έχει εναντιωθεί και πολεμήσει εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμπούντ μάλιστα σε συνέντευξή του στο BBC είχε στο παρελθόν χαρακτηρίσει τους ανθρώπους του Ισλαμικού Κράτους ως «την χειρότερη εικόνα του Ισλάμ». Οπως είχε τονίσει, η οργάνωσή του δεν θα συνεργαζόταν ποτέ με ξένους και θα πολεμούσε μόνο στη Συρία.Είχε υπογραμμίσει μάλιστα ότι το Ισλαμικό Μέτωπο δεν χρησιμοποιεί βομβιστές αυτοκτονίας και δεν ακολουθεί το δόγμα του «τακφίρι» σύμφωνα με το οποίο όταν η κοινωνία εγκαταλείπει την πίστη, νομιμοποιούνται κάποιοι να επιτεθούν σε άλλους μουσουλμάνους.Με το πλήγμα στην ηγεσία της Αχράρ αλ Σάμ, όπως σχολιάζουν αναλυτές, καθίσταται ακόμη δυσκολότερη η ήδη αμφιλεγόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ να οργανώσουν τους αντιπάλους του Ασαντ ενάντια και στο Ισλαμικό Κράτος.
ΕΘΝΟΣ