24 Σεπτεμβρίου 2014

Ακόμα μία συνάντηση

Διαπραγμάτευση ή συνάντηση; Δεν πρόκειται για παιχνίδι λέξεων, αλλά για την ουσία της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο Βερολίνο. Η κυβέρνηση έχει εμφανώς επιλέξει να ανεβάσει στροφές σήμερα στο Βερολίνο, φτάνοντας σε σημείο να υπονοεί ότι από το αποτέλεσμα της σημερινής «διαπραγμάτευσης» θα κριθούν εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ή όχι.
Η καγκελαρία φυσικά και δεν δίνει κανένα δραματικό τόνο στη συνάντηση αυτή, που την «κοστολογεί» ως συνάντηση ρουτίνας.Στο επικοινωνιακό παιχνίδι η Αθήνα παίρνει όλα τα ρίσκα. Θέλει να «διαπραγματευθεί» όλα τα ανοιχτά θέματα του παρόντος (τέλος Μνημονίου, χαλάρωση μνημονιακών υποχρεώσεων, φοροελαφρύνσεις), αλλά και του μέλλοντος (μείωση χρέους, διακοπή προγράμματος ΔΝΤ κ.λπ.), με «όπλο» της την υποτιθέμενη απειλή επέλασης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Ο κ. Σαμαράς επιχειρεί δηλαδή να δώσει στην εσωτερική κοινή γνώμη την εικόνα ότι η κυβέρνησή του έχει την Α. Μέρκελ «προνομιακό» συνομιλητή της, που θα κάτσει στο τραπέζι να διαπραγματευτεί μαζί του...

Η πραγματικότητα, φευ, είναι λίγο πιο μακριά και αρκούντως διαφορετική.
Η κ. Μέρκελ μπορεί να έχει τον πρώτο και βασικό λόγο στην Ευρωζώνη, αλλά καλύπτεται πάντα πίσω από τις συλλογικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, π.χ. Eurogroup και Συμβούλια Κορυφής. Το Eurogroup, ιδιαιτέρως, σε όλες του τις αποφάσεις επιμένει μέχρι τέλους στην υλοποίηση όλων των υποχρεώσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα, για να ολοκληρώσει τη θετική αξιολόγηση. Επομένως, είναι δύσκολο και για το Βερολίνο να κάνει τώρα τα στραβά μάτια στην απαίτηση της Αθήνας να μην εφαρμοστούν τα εκκρεμή και πολύ βαριά μέτρα που έχει ήδη υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ομως από τη χαλάρωση των υποχρεώσεων αυτών η κυβέρνηση εξαρτά την πολιτική επιβίωσή της και τη μη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Είναι άγνωστο αν η κ. Μέρκελ θα συγκινηθεί από αυτό το χοντροκομμένο πολιτικό επιχείρημα...

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της διαχείρισης του χρέους, το Eurogroup, πράγματι, κάτω από την ασφυκτική πίεση της κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ, τον Νοέμβριο του 2012, έχει δεσμευθεί ότι οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν το θέμα του χρέους -σε καμιά περίπτωση κούρεμα- στο μέλλον και αφού η Αθήνα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της και έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι πονηροί Ευρωπαίοι, βεβαίως, δεν έχουν κάνει καμιά νύξη για τον χρόνο έναρξης της συζήτησης για το χρέος ή για τον τρόπο.Ολα αυτά τα «αναχώματα» δίνουν την άνεση στο Βερολίνο να μην ανοίξει τώρα τη συζήτηση-διαπραγμάτευση για απεμπλοκή από το Μνημόνιο και διευθέτηση του χρέους που τόσο επιθυμεί η κυβέρνηση Σαμαρά.Αλλωστε το Βερολίνο, που πάντα επικαλείται την «πολιτική ορθότητα», θα περιμένει υπομονετικά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας, που θα ξεκινήσει στο τέλος αυτού του μήνα, τεντώνοντας τα νεύρα της ελληνικής κυβέρνησης. 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ