Λευκωσία: Στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του τεμαχίου «9», βρίσκεται από χθες και ήδη έριξε άγκυρα και ρυθμίζει τα συστήματα σταθεροποίησης, το πλοίο-γεωτρύπανο «Saipem 10.000»..Η άφιξη του έγινε με «συνοδεία» τουρκικού πολεμικού σκάφους και ακολούθησε προκλητική ανακοίνωση εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί επικαλούνται δήθεν «παραβίαση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας (της Τουρκίας) στα νότια της Κύπρου». Το τουρκικό πολεμικό ακολουθούσε σε απόσταση περίπου επτά ναυτικών μιλίων το «Saipem 10.000».Πρόκειται για την εφοδιασμένη με πυραύλους Exocet κορβέτα «TCG Bafra» (F505), η οποία σε διάφορες περιπτώσεις την τελευταία πενταετία ενεπλάκη σε παρενοχλήσεις πλοίων στην περιοχή. 

Η τουρκική κορβέτα «TCG Bafra» παρακολουθεί πλοίο με σημαία Μπαχάμες, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει ερευνητικές γεωτρήσεις για λογαριασμό της «Ελληνικής Διοίκησης Κύπρου», αναφέρει το τουρκικό επιτελείο. «Το "Saipem 10.000", αναγνωρίστηκε από μονάδες μας που συμμετέχουν στην Επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα και άρχισε να παρακολουθείται αμέσως μετά την είσοδο του στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Το πλοίο, εξακολουθεί να παρακολουθείται από την κορβέτα "TCG Bafra"», αναφέρει η τουρκική προκλητική ανακοίνωση.
Το γεωτρύπανο έφτασε ακριβώς στις 4:00 χθες το απόγευμα, μετά από πλεύση 17.000 χιλιομέτρων από τη Μοζαμβίκη μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ. Σε όλη τη διαδρομή που διήρκεσε σχεδόν δύο μήνες, πραγματοποίησε μόνο ένα σταθμό ανεφοδιασμού στο Λας Πάλμας.

Προκαλεί για άλλη μια φορά εντύπωση, το γεγονός ότι ο προγραμματισμός της ΕΝΙ – KOGAS, όπως διαμορφώθηκε τελικά προ τριμήνου, μέχρι στιγμής τηρείται ευλαβικά με ακρίβεια μέχρι και του τελευταίου λεπτού. Στη διαδικασία προσέγγισης του πλοίου-γεωτρύπανου στο σημείο «Ο» της γεώτρησης, λήφθηκαν μέτρα για να παρακολουθούνται και να αντιμετωπιστούν τυχόν τουρκικές προκλήσεις. Επίσης, λήφθηκαν μέτρα που αφορούσαν την πορεία και την ταχύτητα πλεύσης του πλοίου, ώστε να αποκαλύπτονταν έγκαιρα τυχόν προκλητικές προθέσεις.

Ωστόσο, ενώ ήταν αισθητή η παρουσία τουρκικού πολεμικού πλοίου στην ευρύτερη περιοχή, δεν έχει γίνει καμία παρενόχληση. Αντίθετα, φαίνεται ότι η παρουσία αυτή ήταν μέχρι στιγμής «επιτήδεια διακριτική», με τουρκικό πολεμικό να ακολουθεί από το πρωί χθες και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσδεσης, περίπου μισή ώρα μετά την ακινητοποίηση του «Saipem 10.000» στο σημείο της γεώτρησης. Στην ευρύτερη περιοχή πλέουν και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων χωρών, λόγω της κατάστασης και των επιχειρήσεων στη Συρία και το Ιράκ, αλλά ήταν φανερό ότι για κάποια από αυτά δεν ήταν αδιάφορη η άφιξη του γεωτρύπανου.

Το σημείο της γεώτρησης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του τεμαχίου «9» και σε απόσταση περίπου 95 χλμ από το λιμάνι Λεμεσού και 100 χλμ από το λιμάνι Λάρνακας.

Η διαδικασία γεώτρησης αναμένεται να ξεκινήσει εντός ελάχιστων 24ώρων, αφού το πλοίο-γεωτρύπανο θα σταθεροποιηθεί μόνο του και θα διατηρήσει τη σταθερή του θέση με δικά του αυτόνομα υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, χωρίς την ανάγκη σύνθετου συστήματος από άγκυρες, όπως με τις ημιπλωτές μονάδες. 

Η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 52 μέρες, ενώ η συνολική παραμονή του «Saipem 10.000» στο συγκεκριμένο σημείο, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τις πρώτες μέρες Δεκεμβρίου.

Η θέση του «Saipem 10.000»0 διατηρείται απόλυτα σταθερή με συστήματα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο μέσω δυναμικών δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού θέσης και συστήματα υδροδυναμικής και για να διορθώνει αυτόματα τις αποκλείσεις λόγω αέρα, κυμάτων, ρευμάτων κ.τ.λ., χρησιμοποιεί έξι ειδικά συστήματα πρόωσης ώστε να αποτρέπει τη μετακίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το πλοίο έχει μήκος 227.81 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα.
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης