14 Ιουνίου 2014

Μήνυμα στην Αγκυρα η απαγωγή

ΑΓΚΥΡΑ. Τις αδυναμίες της τουρκικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή και την αποτυχία των χειρισμών της Αγκυρας υπογραμμίζει η απαγωγή και ομηρία των 49 μελών της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στη Μοσούλη από μαχητές του ISIS, βυθίζοντας την κυβέρνηση Ερντογάν σε νέα πολιτική κρίση, όπως εξηγεί σε άρθρο της η ιστοσελίδα «al Monitor». Σύμφωνα με χθεσινές αποκαλύψεις, Κούρδοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει ήδη από τις 6 Ιουνίου, πέντε ημέρες πριν από την πτώση της Μοσούλης, για την επέλαση των μαχητών του ιερού πολέμου προς την πόλη. Στις 10 Ιουνίου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωνε ότι ο πρόξενος της χώρας στη Μοσούλη, Οζτούρκ Γιλμάζ, και το προσωπικό του προξενείου δεν διέτρεχαν τον παραμικρό κίνδυνο.


Σήμερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ άλλαξε σκοπό, επισημαίνοντας τους κινδύνους στην περιοχή, που εμποδίζουν την απομάκρυνση Τούρκων υπηκόων, οδικώς προς το Αρμπίλ. Το τουρκικό προξενείο στη δεύτερη πόλη του Ιράκ είχε γίνει και παλιότερα στόχος επιθέσεων. Τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε δεχθεί πυρά, ενώ στον πρόξενο Γιλμάζ είχαν επιτεθεί άγνωστοι τον Μάιο με χειροβομβίδα.

Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η απαγωγή αποτελεί προειδοποίηση στην Αγκυρα για το τι πρόκειται να επακολουθήσει εάν κινηθεί στρατιωτικά εναντίον ισλαμιστικών ομάδων, οι οποίες ενδέχεται να περάσουν εντός τουρκικών συνόρων. Αλλοι προβλέπουν ότι η Τουρκία θα υποχρεωθεί σε συμμαχία με τους Κούρδους της Συρίας, εναντίον του κοινού εχθρού, του ISIS.
http://www.kathimerini.gr/