31 Μαΐου 2014

Δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά Κούρδων στη ΝΑ Τουρκία

Οχημα της αστυνομίας φλέγεται από βόμβα μολότοφ έξω από το Ντιγιαρμπακίρ.
ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ. Με δακρυγόνα και αντλίες νερού απομάκρυνε χθες η τουρκική αστυνομία Κούρδους διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα σε αυτοκινητόδρομους της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, διαμαρτυρόμενοι για την ίδρυση νέων στρατοπέδων στην περιοχή τους.Οι εντάσεις κατέστησαν σαφή τον εύθραυστο χαρακτήρα της ειρηνευτικής διαδικασίας που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν. Οι διαπραγματεύσεις εκπροσώπων του τουρκικού κράτους με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν οδήγησαν σε εκεχειρία και σε υποσχέσεις χορήγησης περισσότερων δικαιωμάτων στη μεγαλύτερη μειονότητα της Τουρκίας.


Ο προσεταιρισμός των Κούρδων ψηφοφόρων έχει μεγάλη πολιτική σημασία για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία της Τουρκίας τον Αύγουστο. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου, το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν απέσπασε ποσοστό 45% των ψήφων, ενώ για την απευθείας εκλογή στην προεδρία από τον πρώτο γύρο απαιτείται ποσοστό 50%. Υπ’ αυτό το πρίσμα, κάθε ψήφος μετράει για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ανοίγματα του Ερντογάν προς τους Κούρδους έχουν αντιμετωπιστεί με μεγάλη δυσπιστία από το λεγόμενο «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, με το οποίο ο Ερντογάν βρίσκεται σε αντιπαράθεση. Το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Αγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., ενώ η μεγάλη πλειονότητα των Τούρκων μισεί τον Οτσαλάν.

Η εκεχειρία που ζήτησε ο Ερντογάν τον Μάρτιο του 2013 έχει τηρηθεί, αλλά το ΡΚΚ διέκοψε την απόσυρση των μαχητών του στο Ιράκ, όπως είχε συμφωνηθεί, κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη προόδου.
http://www.kathimerini.gr/769726/article/epikairothta/kosmos/dakrygona-kai-antlies-neroy-kata-koyrdwn-sth-na-toyrkia