06 Απριλίου 2013

Νταβούτογλου: αποσυνδέει φυσικό αέριο από Κυπριακό – Έμμεσες πιέσεις στη Λευκωσία

tourkia-kypros-fysiko-aerio-98270
Αποσυνέδεσε την επίλυση του Κυπριακού από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μεγαλονήσου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος χαρακτήρισε ως “νέο παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού τη νέα κατάσταση που προέκυψε μετά τις εκλογές” στην Κύπρο.Οι δηλώσεις Νταβούτογλου έγιναν μετά το πέρας συνάντησης που πραγματοποίησε στην Άγκυρα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Άστον.

Όσον αφορά στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για τετελεσμένα γεγονότα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπογράμμισε ότι “η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ανοικτή και ξεκάθαρη ενώπιον των τετελεσμένων γεγονότων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, τα τετελεσμένα γεγονότα να επιφέρουν κάποιαν αλλαγή στις βασικές παραμέτρους του Κυπριακού”.Ο Νταβούτογλου ανέφερε ότι “έφθασε ο καιρός, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να εστιάσουμε σε οριστικές και ουσιαστικές λύσεις και η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε βήμα που θα γίνει προς την κατεύθυνση αυτή”.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι την προσεχή περίοδο θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να έρθει στην επικαιρότητα μια ουσιαστική λύση. “Αυτός είναι ο πιο ορθός δρόμος για όλους, αλλά εάν η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι έτοιμη γι΄ αυτό, τότε οι ίδιοι θα πρέπει να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις”, κατέληξε.Αναλυτές εικάζουν ότι η σκληρή στάση που τηρεί η Τουρκία απέναντι στην Κύπρο, αποσκοπεί στην άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία ώστε να αποδεχθεί εκτροπή του αγωγού που θα μεταφέρει το κυπριακό αέριο μέσα από τουρκικό έδαφος, προκειμένου η Άγκυρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος μεταφοράς ενέργειας της Ευρώπης.
econews