23 Αυγούστου 2017

Ο Ερντογάν έβαλε φωτιά στην κάλπη

Σαν βραδυφλεγής βόμβα έχει αρχίσει να λειτουργεί στη Γερμανία η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών στις 24 Σεπτεμβρίου, με τη δήλωση προς τους συμπατριώτες του που έχουν τη γερμανική υπηκοότητα να μην ψηφίσουν τα κυβερνητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, ούτε τους Πράσινους, κάνοντας λόγο για εχθρούς της Τουρκίας.
Η επίδραση που θα έχει η «γραμμή Ερντογάν» στους Τούρκους μετανάστες είναι αμφίβολη, καθώς έχει φέρει σε αμηχανία τις περισσότερες τουρκικές κοινότητες, όμως στη γερμανική κοινή γνώμη έχει βαρύνει πολύ το κλίμα για τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις και κατ' επέκταση για τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Αγκυρα.Πριν κοπάσουν οι αντιδράσεις για την υπόθεση του Ντογάν Ακανλί, που συνελήφθη στην Ισπανία ύστερα από σήμα των τουρκικών υπηρεσιών στην Interpol, αλλά έχει αφεθεί ελεύθερος υπό όρους μέχρις ότου τελειώσει η διαδικασία του αιτήματος έκδοσης, που προεξοφλείται ότι θα απορριφθεί από τις ισπανικές αρχές, αναζωπυρώθηκαν οι αντιδράσεις για τη σφήνα Ερντογάν στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Πολιτικός πόλεμος

Σε κοινό άρθρο τους οι Σοσιαλδημοκράτες υπουργοί Εξωτερικών Ζ. Γκάμπριελ και Δικαιοσύνης Χ. Μάας, που δημοσιεύεται στο Der Spiegel, τονίζουν ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει χώρος για τον πολιτισμικό πόλεμο του Τ. Ερντογάν και αποκαλύπτουν ότι έχει ζητήσει αυστηρότερο έλεγχο των ιδρυμάτων και των θρησκευτικών χώρων στη Γερμανία που συνδέονται με την κυβέρνηση και το κόμμα του Τούρκου προέδρου.Σημειώνουν δε στην κατακλείδα ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις στην Τουρκία, αλλά και οι τουρκικές δημοκρατικές δυνάμεις στη Γερμανία, από όλη την Ευρώπη.Προηγουμένως, ο Ζ. Γκάμπριελ που είχε συνοδεύσει τον Χ. Μάας σε περιοδεία στην εκλογική του περιφέρεια, είχε δηλώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η σύζυγός του δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα στο ιατρείο της.Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι προτείνει ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στην S.Z., λέγοντας ότι «έχει έρθει η ώρα οι χώρες-μέλη να συζητήσουν ποιες θα είναι οι στρατηγικές επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς», αναφέροντας ως αρνητικά παραδείγματα την υπόθεση Ακανλί και την παρέμβαση Ερντογάν.«Η ανάμειξη του Τ. Ερντογάν στις εθνικές εκλογές μιας χώρας, καθώς και τα αιτήματα έκδοσης φερόμενων πολιτικών αντιπάλων του, είναι απαράδεκτα», ανέφερε ο Αυστριακός επίτροπος.

Αναλύσεις ινστιτούτων

Η Suddeutsche Zeitung δημοσίευσε και τις αναλύσεις πολιτικών ινστιτούτων για την εκλογική συμπεριφορά των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτές, οι ψηφοφόροι με τουρκικές ρίζες ανέρχονται σε 1.250.000 (σε σύνολο 61.500.000 ψηφοφόρων) και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην πλειοψηφία τους ψήφισαν τους Σοσιαλδημοκράτες (60-70%), τους Πράσινους (περίπου 13%), την Αριστερά (10%), ενώ το ποσοστό των Χριστιανοδημοκρατών της Αν. Μέρκελ ήταν μονοψήφιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις, των ινστιτούτων SVR και Data4U, οι Τούρκοι της Γερμανίας (και αυτοί που δεν έχουν τη γερμανική υπηκοότητα) είχαν ψηφίσει υπέρ του Τ. Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τις υπερεξουσίες του, σε ποσοστό πάνω από 60%.
Το ερώτημα είναι, εάν δεν ψηφίσουν όπως ψήφιζαν έως τώρα οι Τούρκοι μετανάστες, τι θα ψηφίσουν, καθώς στην Αριστερά κλίνουν οι Κούρδοι και οι Τούρκοι αριστεροί που έχουν υποστεί τις διώξεις του Τ. Ερντογάν, ενώ το φιλελεύθερο κόμμα FDP δηλώνει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι φενάκη.
Μάλιστα ο τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος της εφημερίδας Die Zeit, Κ. Τοπσού, σε εκτενές άρθρο του θέτει το ερώτημα εάν ο Τ. Ερντογάν καλεί τους Τούρκους να ψηφίσουν το ακροδεξιό AfD ή να μποϊκοτάρουν τις εκλογές μέχρις ότου εμφανιστεί ένα ερντογανικό κόμμα στη Γερμανία.

Τουρκικές μειονότητες

Από την πλευρά της η εφημερίδα FAZ αναφέρεται στις τουρκικές πολιτικές παρεμβάσεις στις βαλκανικές χώρες με τουρκικές μειονότητες, και ιδίως τη Βουλγαρία, εκτιμώντας ότι αυτή η εμπειρία της Αγκυρας επιχειρείται να μεταφερθεί από τον Τούρκο πρόεδρο στη Γερμανία.
Η εφημερίδα Die Welt, που απηχεί τις απόψεις των κομμάτων της Χριστιανικής Ενωσης CDU/CSU, άνοιξε στην ηλεκτρονική της έκδοση διάλογο με τους αναγνώστες και ψηφοφορία για το μέλλον των γερμανο-τουρκικών σχέσεων και τη στάση της Ε.Ε. (εάν θα πρέπει να τερματιστεί η ενταξιακή διαπραγμάτευση), με τη συντριπτική πλειονότητα των σχολίων να κινούνται επιθετικά κατά της Τουρκίας και του Τ. Ερντογάν.