10 Νοεμβρίου 2016

Τουρκία: Ισόβια στη συγγραφέα Ασλί Ερντογάν και άλλους 8 συνεργάτες της εφημερίδας Ozgür Gündem, ζητούν οι εισαγγελείς!

Το καθεστώς Ερντογάν έχει μετατραπεί σε τυραννικό. Εγκληματεί πλέον ανοικτά κατά των πολιτών του, χωρίς αιδώ.  Ετσι, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν να επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στη γνωστή συγγραφέα Ασλί Ερντογάν(συνωνυμία με τον Τούρκο σουλτάνο) και άλλους 8 συνεργάτες, δημοσιογράφους του κουρδικού εντύπου Ozgur Gundem.Ολοι τους κατηγορούνται κατηγορούνται για συμμετοχή σε «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» για «πλήγμα στην ενότητα του κράτους και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» και για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως μετέδωσαν τα πρακτορεία Anadolu και Dogan.

Η εφημερίδα Ozgür Gündem, που έκλεισε τον περασμένο μήνα, κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι στήριζε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξη της δίκης των κατηγορουμένων.
Η 49χρονη Ασλί Ερντογάν, που δεν έχει συγγένεια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει βραβευτεί για το συγγραφικό της έργο και πολλά μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Στο τελευταίο της βιβλίο κατήγγειλε τα βασανιστήρια και τις συνθήκες κράτησης στην Τουρκία.
Η 49χρονη συγγραφέας, η οποία πάντα αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία, συνελήφθη στις 16 Αυγούστου, επειδή συνεργαζόταν με τη φιλοκουρδική, αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Özgür Gündem.  Μαζί της συνελήφθησαν και περίπου 20 δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων που ξεκίνησαν στη χώρα με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Η σύλληψη της Ερντογάν προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία και σε όλον τον κόσμο και καταγγέλθηκε από πολλούς καλλιτέχνες, διανοούμενους και συγγραφείς. Διεθνές αίτημα για την απελευθέρωσή της συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 υπογραφές, ενώ οι φωνές υποστήριξης πολλαπλασιάζονται, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βασανισμός
Δεν είναι τυχαία λοιπόν ούτε η σύλληψή της ούτε η απαράδεκτη συμπεριφορά των αρχών στη φυλακή. Οπως κατάγγειλε η ίδια στις 25 Αυγούστου, δέκα ημέρες μετά τον εγκλεισμό της, δεν της χορηγούν τα φάρμακά της, αν και είναι διαβητική και πρέπει να κάνει συγκεκριμένη δίαιτα. «Είναι σαν να θέλουν να μου προξενήσουν μόνιμες βλάβες», διαμήνυσε από τη φυλακή η διάσημη συγγραφέας.
Και το ερώτημα είναι τι κάνει ακριβώς η ΕΕ όταν έχει μπροστά της μια κατάφωρη
Η Τουρκία βρίσκεται στην 151η θέση στον φετινό κατάλογο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, πίσω από το Τατζικιστάν και μόλις μια θέση μπροστά από τη ΛΔ του Κονγκό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ