06 Ιουνίου 2016

Ο Ερντογάν “έφαγε” τον διοικητή της MIT για να κάνει το χατήρι του Ισραήλ!

http://img.habervitrini.com/GaleriFoto/levent_goktas_abdullah_ocalan.jpg
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ισραηλινού ειδησεογραφικού portal Ynetnews , δύο πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία ενδεχομένως να σηματοδοτούν την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών συμφιλίωσης της Άγκυρας με το Ισραήλ:
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, R.T. Erdogan, αποφάσισε πρόσφατα να μεταθέσει τον επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, H. Fidan, στη θέση του Πρέσβη της Τουρκίας στην Ιαπωνία.Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να διορίσει τον Υφυπουργό Εξωτερικών, F. Sinirlioglu, ως Πρέσβη της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, για το Ισραήλ, η απομάκρυνση του Fidan από την τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών, μετά από 6 χρόνια παραμονής στη θέση, αποτελεί θετική εξέλιξη, ενώ η απομάκρυνση του Sinirlioglu από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για τη συμφιλίωση με το Ισραήλ, είναι αρνητική.
Ο Fidan, που χαρακτηρίζεται ως «σκοτεινή προσωπικότητα» είναι ένας στενός και έμπιστος συνεργάτης του Erdogan, τον οποίο οι ισραηλινοί αξιωματούχοι βλέπουν ως «πράκτορα» που εργάζεται για λογαριασμό του Ιράν και αρκετοί από αυτούς τον θεωρούσαν ως το κύριο εμπόδιο για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία.
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα, τον Ιούνιο του 2013, ο Fidan συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον ισραηλινό ομόλογό του, τον τότε επικεφαλής της Mossad, Tamir Pardo, για να συζητήσουν σχετικά με τις απειλές που πηγάζουν από το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2013, η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι o Fidan είχε διαβιβάσει πληροφορίες στους Ιρανούς για ένα ισραηλινό δίκτυο κατασκοπείας που δραστηριοποιούνταν εντός του Ιράν.
Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, στελέχη του διπλωματικού σώματος που εμπλέκονται στις συνομιλίες συμφιλίωσης Ισραήλ-Τουρκίας, ισχυρίζονται ότι η απομάκρυνση του Fidan από αυτή τη θέση-κλειδί είναι μια θετική ένδειξη που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Erdogan επιθυμεί να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τα τουρκικά MME, ο Erdogan σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον Fidan με τον πρώην συνταγματάρχη Mustafa Levent Göktaş, μια επιλογή που χαρακτηρίζεται απροσδόκητη καθώς ο Göktaş είχε φυλακιστεί για 5 χρόνια, μετά από ένα κύμα συλλήψεων ανώτερων αξιωματικών του τουρκικού στρατού, του οποίου είχε ηγηθεί ο ίδιος ο Erdogan.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο Göktaş είχε συμμετάσχει το 1999 στην επιχείρηση σύλληψης του Κούρδου ηγέτη Abdullah Οcalan και έχει δηλώσει πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι, εάν γίνει επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μέσα σε ένα χρόνο θα εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους που δρουν στην χώρα.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η απομάκρυνση του μετριοπαθούς Sinirlioglu από το  τουρκικό YΠΕΞ είναι εξίσου απροσδόκητη. Ο Sinirlioglu είναι ο πιο υψηλόβαθμος Tούρκος διπλωμάτης και υπηρέτησε στο παρελθόν ως Πρέσβης στο Ισραήλ, γεγονός που δικαιολογούσε απόλυτα την επιλογή του να ηγηθεί των συνομιλιών συμφιλίωσης με το Ισραήλ. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ορισμένοι σχολιαστές ισχυρίζονται ότι η απόφαση μετάθεσής του στον ΟΗΕ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος των συνομιλιών συμφιλίωσης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.
Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις ήταν προϊόν εργασίας του Sinirlioglu και, ενδεχομένως, ο Erdogan  ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει εκφράσει επανειλημμένα την επιθυμία του για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν θα απομάκρυνε τον άνθρωπο που ηγήθηκε των συνομιλιών με την ισραηλινή κυβέρνηση, αν δεν είχε εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων.
Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η απομάκρυνση των Fidan και Sinirlioglu από τις θέσεις τους θα μπορούσε επίσης να συνδέεται με το γεγονός ότι και οι υπόψη αξιωματούχοι θεωρείται ότι πρόσκεινταν στον πρώην Π/θ A. Davutoglu, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από σύγκρουση με τον Erdogan.