12 Απριλίου 2016

Επίθεση Σόιμπλε στον Ντράγκι


http://www.cartoonmovement.com/depot/cartoons/2015/11/12/wolfgang_schuble_and_the_refugee_avalanche__marian_kamensky.jpeg
Στη διάρκεια της δεκαετίας του '90, ο Σόιμπλε ήταν ένας από εκείνους που συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε ο επικεφαλής της μέλλουσας τότε να δημιουργηθεί ΕΚΤ να είναι παντοδύναμος και ανεξάρτητος, ώστε να μην μπορεί να επηρεασθεί ή να καμφθεί από πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις. Μια αναγωγή δηλαδή των αρμοδιοτήτων του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Σήμερα, όπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, ο Σόιμπλε κατηγορεί ευθέως τον Ντράγκι ότι με την ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια ευθύνεται τουλάχιστον για το 50% των ψήφων που απέσπασε στις πρόσφατες τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια η ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Και βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν πρόκειται να περιορισθεί σε μια κατ' ιδίαν επισήμανση καθώς, σύμφωνα με την έγκυρη ιστοσελίδα Eurointe-lligence, είναι αποφασισμένος να αναζητήσει συμμαχίες σε παγκόσμιο επίπεδο -στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών των G20- που θα πιέζουν την ΕΚΤ και τον Ντράγκι αλλά και συνολικά τις κεντρικές τράπεζες για αύξηση των επιτοκίων.


Στο Βερολίνο, απ' ό,τι φαίνεται, ζουν σε άλλο πλανήτη από την υπόλοιπη Ευρωζώνη: την ώρα που οι προσπάθειες του Ντράγκι για πρόσθετη ρευστότητα που θα οδηγήσει σε επιστροφή στην ανάπτυξη ακυρώνονται από τον ζουρλομανδύα της μόνιμης δημοσιονομικής περιοριστικής πολιτικής που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας, στη Γερμανία μιλούν για απαλλοτρίωση της περιουσίας των μικροκαταθετών λόγω των αρνητικών επιτοκίων και για δρομολογημένη πτώχευση των ασφαλιστικών εταιρειών που επενδύουν σταθερά τα αποθεματικά τους στην ασφάλεια του δημόσιου χρέους.

Την παραπάνω άποψη προσυπογράφει με πάθος ο Σόιμπλε, αλλά την προσυπογράφει με πιο προσεκτική διατύπωση και ο αντικαγκελάριος και ηγέτης του SPD Γκάμπριελ. Η κατάσταση έχει τη δυναμική μετωπικής σύγκρουσης. Την ώρα που ο Ντράγκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε ακόμη πιο τολμηρά και ανορθόδοξα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, ο Σόιμπλε συγκροτεί παγκόσμιο λόμπι κατά του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα μεθοδεύει την αυστηροποίηση της εποπτείας εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας στην Ευρωζώνη: θεωρεί την Κομισιόν χαλαρή και θέλει ανεξάρτητη Αρχή που θα επιβάλλει κυρώσεις στις παραβάτιδες χώρες με αυτοματισμό αλγορίθμων!
Οσοι πίστεψαν ότι η ΕΚΤ και ο Ντράγκι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας διαχειρίσιμης στροφής της πολιτικής της Γερμανίας στην Ευρωζώνη προς μια Ρεαλπολιτίκ, μάλλον διαψεύδονται. Η ώρα της αλήθειας για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης πλησιάζει...
kapopoulos@pegasus.gr