15 Φεβρουαρίου 2016

Βέτο ΗΠΑ-Ρωσίας στον Ερντογάν


http://www.socialisme.be/nl/wp-content/uploads/sites/2/2014/11/ypg.jpgΗ τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν χθες Κυριακή επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την κοινή γραμμή πλεύσης ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, παρά τις κάποιες επικριτικές δηλώσεις των επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου τις προηγούμενες μέρες για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα οι βομβαρδισμοί των Ρώσων έχουν την ανοχή των ΗΠΑ, όπως επίσης είναι σαφές ότι η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας που προωθεί η αμερικανική πλευρά έχει την αποδοχή του Κρεμλίνου.

Το πιο σαφές όμως είναι η ταύτιση ΗΠΑ και Ρωσίας στη στήριξη της κουρδικής οργάνωσης PYD στη βορειοανατολική Συρία, ένα άτυπο αλλά βαρύνον βέτο σε κάθε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας, μια κοινή κόκκινη κάρτα Ομπάμα-Πούτιν στους Ερντογάν-Νταβούτογλου. Πριν από λίγες μέρες οι Κούρδοι του PYD κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο μεταξύ Χαλεπίου και συνόρων Τουρκίας, έπειτα από ανηλεή ρωσικό βομβαρδισμό που έτρεψε σε φυγή τους τζιχαντιστές της Αλ Νούσρα, που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Είναι βέβαιο ότι προχθεσινοί και χθεσινοί βομβαρδισμοί του τουρκικού πυροβολικού προς τις κουρδικές δυνάμεις είναι παιχνίδια με τη φωτιά: Μέσα στην παραζάλη του ο Ερντογάν με άλλοθι την ταύτιση ΡΚΚ-PYD απαιτεί ΗΠΑ και Ρωσία να τον αφήσουν να διευκολύνει την επιστροφή των τζιχαντιστών της Αλ Νούσρα στην επίμαχη περιοχή. Στη Συρία σήμερα διεξάγονται ταυτόχρονα τρεις πολεμικές συγκρούσεις:

Η πρώτη είναι ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπου ΗΠΑ και Ρωσία ταυτίζονται.
Η δεύτερη είναι η σύγκρουση Ασαντ, Ιράν και συμμάχων του υπό την κάλυψη της Ρωσίας κατά των άλλων οργανώσεων της αντιπολίτευσης, που, παρά τις ρητορικές διαμαρτυρίες, έχει τουλάχιστον τη σιωπηρή ανοχή των ΗΠΑ.
Η τρίτη είναι ο πόλεμος της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, που τώρα ενεργοποιείται και στη Συρία, με την Αγκυρα να έχει απέναντί της Ουάσιγκτον και Μόσχα, με το Ριάντ να αποστασιοποιείται, καθώς τα όποια βήματα περαιτέρω εμπλοκής του γίνονται σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και την ανοχή της Μόσχας. Πού θα φθάσουν οι Ερντογάν -Νταβούτογλου; Είναι τα πλήγματα πυροβολικού κατά των Κούρδων κινήσεις για την τιμή των όπλων, με την Αγκυρα να διεκδικεί έστω και έναν προσχηματικό ρόλο στην επόμενη μέρα στη Συρία;

Ενα είναι βέβαιο αν οι επιθετικές κινήσεις της Αγκύρας κατά των Κούρδων της Συρίας κλιμακωθούν και προσλάβουν χαρακτήρα γενικευμένης επίθεσης, τότε η κοινή αντίδραση ΗΠΑ-Ρωσίας δεν θα περιορισθεί σε προειδοποιήσεις-παραινέσεις.
kapopoulos@pegasus.gr