11 Ιανουαρίου 2016

Τα λουλούδια στο Κουρδιστάν και τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ*-Ελάχιστοι γνωρίζουν τα ονόματά τους και τον καθαγιασμένο τρόπο της θυσίας τους. Τρεις καταδρομείς επιβεβαίωσαν με το θάνατό τους τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων στην επική μάχη στις 2 Αυγούστου 1974 στον Κυπαρισσόβουνο στον Πενταδάκτυλο, προασπιζόμενοι τις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες:

«Οὐ καταισχυνῶ ὅπλα τὰ ἱερὰ, οὐδ’ ἐγκαταλείψω τὸν παραστάτην ὅτῳ ἂν στοιχήσω· ἀμυνῶ δὲ καὶ ὑπὲρ ἱερῶν καὶ ὁσίων καὶ μόνος καὶ μετὰ πολλῶν.» (Δε θα ντροπιάσω τα όπλα τα ιερά, ούτε θα εγκαταλείψω το συμμαχητή μου, με οποιονδήποτε κι αν ταχθώ στη γραμμή. Θα αμυνθώ δε για τα ιερά και τα όσια, μόνος και μετά πολλών.) Aνήκαν σε διμοιρία της 31ης Μοίρας Καταδρομών, που με ελαφρύ ατομικό οπλισμό ανέλαβε να ανακόψει τον Αττίλα εν καιρώ εκεχειρίας. Επικεφαλής ο έφεδρος  ανθυπολοχαγός Μιχ. Παναγή που απολύθηκε ένα χρόνο πριν και καθόσον φοιτητής, με την έναρξη της εισβολής εντάχθηκε στις Καταδρομές.  Μετά από διάφορες μάχες στον Πενταδάκτυλο, η διαταγή ήταν απλή.– Προχωρήστε μέχρι να έρθετε σε επαφή με τον εχθρό και σταματήστε την προέλασή του πάση θυσία.

Στη συγκεκριμένη μάχη, στο τρίτο κύμα επίθεσης μεγάλου αριθμού Τούρκων στρατιωτών, τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρα στο κεφάλι ο Λοχίας Χριστάκης Μηνά (δεξιών πεποιθήσεων) και έπεσε αιμόφυρτος. Ο έφεδρος Καταδρομέας Γιώργος Κολάνη (αριστερών πεποιθήσεων), περιφρονώντας τον κίνδυνο προσέγγισε τον συμπολεμιστή και φίλο του επιχειρώντας να τον φορτωθεί  για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων που βρίσκονταν στα 50 μέτρα. Τότε τους  βρήκαν τα πυρά και έπεσαν μαζί στο έδαφος κυριολεκτικά αγκαλιασμένοι. Ο ανθυπολοχαγός σκοτώθηκε επιχειρώντας να διασώσει τους δύο καταδρομείς. Τα οστά όλων  βρέθηκαν στον χώρο της θυσίας τους. Σαράντα και πλέον χρόνια αργότερα, κηδεύσαμε πριν μερικές βδομάδες τα οστά του Μιχ. Παναγή, στις 3 Ιαν 2016 τα οστά του Χρ. Μηνά στο χωριό Κορφή (Λεμεσού) και στις 9 Ιαν 2016, κηδεύουμε στη Δερύνεια τον Γ. Κολάνη.

Καθώς στην Κύπρο κηδεύουμε τα σπλάγχνα μας, στο Κουρδιστάν εντός Τουρκίας, το καθεστώς Ερντογάν ξεκίνησε πριν μήνες ένα βρώμικο πόλεμο για εξόντωση των κουρδικών πληθυσμών. Μετά από συνάντηση και επαφές που είχα με αντιπροσώπους του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (τρίτο μεγαλύτερο στην Τουρκία), διασταύρωσα πληροφορίες για το υπό εξέλιξη έγκλημα.

Το νέο-οθωμανικό καθεστώς ξεκίνησε να διοχετεύει ελεγχόμενους τουρκογενείς πληθυσμούς (από Καύκασο, Αφγανιστάν κ. ά.) στις επαρχίες με συμπαγείς κουρδικούς πληθυσμούς. Σε ενημέρωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να αποτραπεί το νέο τουρκικό έγκλημα, παρέθεσα στοιχεία που περιλαμβάνουν επίσης και την εν ψυχρώ δολοφονία από σώματα ασφαλείας (!) τριών ακτιβιστριών γυναικών/στελεχών (κουρδικής καταγωγής) του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) που βρέθηκαν διάτρητες από σφαίρες και με εμφανή σημάδια από βασανιστήρια στα πρόσωπα.

Η επιθετική στρατιωτική πολιορκία ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους που στερούνται πρόσβαση σε νερό, φαγητό, ρεύμα, φάρμακα και ιατρική περίθαλψη ώστε να ξεριζωθούν, είναι υπό εξέλιξη γενοκτονία. Την ένοχη σιωπή των δυτικών ΜΜΕ συνδράμουν και «δικοί» μας αξιωματούχοι και Επίτροποι που εγκωμιάζουν τον Ερντογάν για την … ανθρώπινη διαχείριση των προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής! Η στάση αυτή, καθιστά τους ίδιους βεβαίως αρεστούς στους ξένους, αλλά δεν εκπροσωπεί τις αξίες της ΕΕ, ούτε υπηρετεί το  δίκαιο και τα συμφέροντα της Κύπρου. Ενάντια στις σκοπιμότητες αξιωματούχων της ΕΕ και ενάντια στις τουρκικές βρωμιές, επιμένουμε σε συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) το οποίο είναι συνδεδεμένο με την Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και  Δημοκρατών που συμμετέχω. Ήδη δρομολογείται επίσκεψη του Ντεμιρτάς (επικεφαλής του HDP) στο ευρωκοινοβούλιο, επισκέψεις ευρωβουλευτών εντός Τουρκίας σε συντονισμό με άλλες πολιτικές ομάδες και ευρωβουλευτές και άλλα.

Παραφράζοντας τα λόγια της Σ. Ντεμίρ μιας από τις τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκε άγρια,  «χιλιάδες λουλούδια να κόψουν από τον Πενταδάκτυλο και το Κουρδιστάν, δεν μπορούν να ανακόψουν τον ερχομό της άνοιξης».Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) –  costas.mavrides@europarl.europa.eu
https://mignatiou.com/