04 Δεκεμβρίου 2015

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ρήγματα στο κοινό μέτωπο ΗΠΑ - Τουρκίας

http://media.cagle.com/18/2007/10/22/43040_600.jpgΟυάσιγκτον και Αγκυρα εμφανίζονται, στη θεωρία, να συγκροτούν αρραγές μέτωπο ενάντια στις εξωτερικές προκλήσεις, είτε πρόκειται για τις ρωσικές «παραβιάσεις» είτε για την τζιχαντιστική απειλή.Στην πράξη, ωστόσο, το αμερικανο-τουρκικό μέτωπο εμφανίζει ρήγματα που προκαλούν έντονη δυσφορία εκατέρωθεν. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους φέρεται να προκάλεσε έντονη ενόχληση στην αμερικανική πλευρά. Οι Αμερικανοί στάθηκαν βέβαια αλληλέγγυοι στο πλευρό του νατοϊκού συμμάχου τους, αλλά μάλλον διστακτικά και με... αστερίσκους.

Λίγα 24ωρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα (Wall Street Journal) που καλούν την Αγκυρα να «σφραγίσει» τα σύνορά της με τη Συρία, όπου «αλωνίζουν» οι τζιχαντιστές. Και δικαιολογημένα, καθώς το ISIS παρουσιάζεται να ελέγχει σχεδόν 100 χλμ. από τα συνολικά περίπου 900 χλμ. της μεθορίου Τουρκίας - Συρίας.
Ο Ομπάμα έθεσε το θέμα στη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν στο Παρίσι. Ο Κέρι επίσης αναφέρθηκε σε αυτό από τις Βρυξέλλες, ενώ και ο υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ άσκησε κριτική στην Τουρκία για τους χειρισμούς της ενάντια στο ISIS. Οσο για την τουρκική κυβέρνηση, αυτή εμφανίζεται να έχει ενοχληθεί από το αμερικανικό αίτημα.Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επικαλέστηκε χθες «δυσκολίες» ως προς την πλήρη θωράκιση των συνόρων, ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να καλύψουν μέρος του κόστους της συνοριακής θωράκισης.
ΕΘΝΟΣ