25 Φεβρουαρίου 2015

Η θεωρία του πυραύλου

Η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν παράδειγμα από μια σειρά ανομοιογενών, πολιτικά, δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη
Η θεωρία του πυραύλου
Στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, στο μάθημα της μεθοδολογίας των οικονομικών διαπραγματεύσεων, διδάσκεται μεταξύ άλλων, η θεωρία του πυραύλου. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο ταιριάζει απόλυτα στην πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης και στις σχέσεις με τους δανειστές, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά τις εκλογές.Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία, η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ο πύραυλος που χτυπάει το στόχο καθοδηγούμενος από άλλους. Στη σημερινή πραγματικότητα ο «πύραυλος Ελλάδα», μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, καταδεικνύει την αντίδραση μεγάλων μαζών, ανεξαρτήτως πολιτικής καταγωγής, απέναντι στις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει στην Ευρώπη ο βορειοευρωπαϊκός παράγοντας.


Ο πύραυλος Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν παράδειγμα, για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους, από μια σειρά ανομοιογενών, πολιτικά, δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πρώτη πολιτική δύναμη στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο, αναφέρεται στο παράδειγμα της Ελλάδας για να καταγγείλει την «άφρονα» πολιτική του γερμανικού παράγοντα. Μπροστά στις ισπανικές εκλογές του φθινοπώρου, το κίνημα των Podemos ετοιμάζεται για την εξουσία, στοχεύοντας σε μια ιστορική νίκη απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας.

Το ιρλανδικό SinnFéin κινείται στην ίδια κατεύθυνση, αναμένοντας την ευρωσκεπτικιστική παρέμβαση των Βρετανών στις επερχόμενες εκλογές στη Γηραιά Αλβιώνα. Στο παραπάνω σκηνικό θα μπορούσε να εντάξει κάποιος και τη δραστηριοποίηση των πολιτών ανά τον κόσμο, με αφορμή το πρόβλημα της Ελλάδας, με συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους και στόχο το τέλος της λιτότητας. Μια από τις μεγαλύτερες βρετανικές κινηματογραφικές εταιρίες ετοιμάζει και ντοκιμαντέρ για το ελληνικό πρόβλημα.

Η κινητοποίηση εμφανίζεται παγκόσμια, απέναντι στην άκαμπτη προτεσταντική γερμανική λογική. Ο υπερατλαντικός σύμμαχος, εμβαθύνοντας, παραδοσιακά, στο... μέλλον στέκεται, με διακριτικότητα, δίπλα στη νέα ελληνική κυβέρνηση, διαβλέποντας ότι οι πολιτικές λιτότητας μπορεί να δημιουργήσουν πολιτικές ανατροπές, με απροσδιόριστο κόστος για την Ευρώπη, διεμβολίζοντας το συντηρητικό πολιτικό σύστημα. Και όλα αυτά γιατί αυτό που βλέπουν οι Αμερικανοί ως θέση γεωπολιτική οι Γερμανοί το βλέπουν σαν οικονομικά νούμερα.

Αν η Ευρώπη, με βάση το διαμορφούμενο σκηνικό, χαλαρώσει τη λιτότητα, και προωθήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις, φαινομενικά όλοι θα είναι εντός στόχων, εκτός της Γερμανίας. Ισως και εκτός της Ελλάδος, αφού στη συγκεκριμένη θεωρία ο πύραυλος βρίσκει το στόχο, αλλά πάντα καταστρέφεται και ο ίδιος. Η Ελλάδα καλείται να διαψεύσει τη θεωρία. www.e-typos.com