01 Μαΐου 2014

«Ισχυρή» η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας

Μειονεκτήματα οι «αναξιοποίητες» πληροφορίες, οι «ευάλωτες» ταυτότητες και η «περιορισμένη ικανότητα» ελέγχου των θαλασσίων συνόρων.
http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/7E1D9FEE14752E02913965C5F62992C5.jpg
«Ισχυρή» παρέμεινε η συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ.
Στην έκθεση για την τρομοκρατία που αφορά το 2013 και ειδικότερα στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, γίνονται αναφορές σε επεισόδια «μικρής κλίμακας» με παγιδευμένα δέματα ή αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από εγχώριες αναρχικές ομάδες.Όπως επισημαίνεται, σε γενικές γραμμές, αυτές οι επιθέσεις δεν φαίνεται να έχουν απώτερο στόχο να προκαλέσουν θύματα, αλλά μάλλον να στείλουν πολιτικά μηνύματα.
 
Στην ετήσια αμερικανική έκθεση καταγράφονται συγκεκριμένα γεγονότα, όπως:
 
Στις 20 Ιανουαρίου, δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν στον πρώτο όροφο εμπορικού κέντρου κοντά στην Αθήνα, τραυματίζοντας δύο ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
 
Στις 30 Ιουλίου, η Ελληνική Ακτοφυλακή κατάσχε ένα σκάφος κοντά στο νησί της Χίου μετά από έλεγχο ρουτίνας, αποκαλύπτοντας παράνομο εμπόριο όπλων και πυρομαχικών. Η ελληνική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο Χασάν Μπιμπέρ, ο οποίος κατηγορείται στην Τουρκία για επιθέσεις του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου.
 
Την 1η Νοεμβρίου, δύο άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο μέλη της Χρυσής Αυγής και τραυμάτισαν ένα τρίτο πρόσωπο μπροστά από το γραφείο του κόμματος, στο Νέο Ηράκλειο. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις, και μέχρι το τέλος του 2013 η αστυνομία εξακολουθούσε να διερευνά (την υπόθεση).
 
Στις 24 Δεκεμβρίου, η  Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία / Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο απείλησε να δηλητηριάσει ορισμένα προϊόντα της Coca - Cola στην Ελλάδα με υδροχλωρικό οξύ, προκαλώντας την ανάκληση των εν λόγω προϊόντων από τα ράφια των καταστημάτων.
 
Στις 30 Δεκεμβρίου, ομάδα αγνώστων έριξε περίπου 60 σφαίρες στην κατοικία του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα και οι δράστες παρέμειναν ασύλληπτοι μέχρι το τέλος του έτους.
 
Στις 14 Ιανουαρίου, άγνωστοι δράστες χρησιμοποίησαν εύφλεκτο υγρό για να επιτεθούν στο υποκατάστημα της Citibank στο Νέο Ηράκλειο, όπου σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.
 
Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βίωσαν συχνές και σχετικά μικρής κλίμακας επιθέσεις αναρχικών που χρησιμοποιούν φθηνούς και απλούς εμπρηστικούς μηχανισμούς κατά πολιτικών προσώπων, κομματικών γραφείων, τραπεζών, υπουργείων, εφοριών και ιδιωτικών οχημάτων.
 
Όσον αφορά τη νομοθεσία στην Ελλάδα οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν τα άρθρα του Ελληνικού Συντάγματος που υποχρεώνουν τους Έλληνες πολίτες να εφαρμόζουν κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της τρομοκρατίας.
 
Χαρακτηρίζουν «εξαιρετικά δυναμική» τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), που είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, επισημαίνουν, όμως, ότι ενώ έχει επιδείξει μεγάλη ικανότητα για τη συλλογή πληροφοριών, στερείται της ικανότητας να χρησιμοποιεί τον όγκο των πληροφοριών που συλλέγει και να τις μοιράζεται με άλλες υπηρεσίες εντός της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος.
 
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ,  έχει «αδύναμο συνοριακό σύστημα», η εθνική ταυτότητα είναι «εξαιρετικά ευάλωτη» στην αλλοίωση και στην αλλαγή φωτογραφίας, ενώ δεν έχουν ενσωματωθεί νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως ψηφιοποιημένη φωτογραφία και χρήση βιομετρικών στοιχείων.
 
Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι «η πορώδης φύση των συνόρων της Ελλάδας είναι ανησυχητική», θεωρούν περιορισμένη την ικανότητα των ελληνικών συνοριακών αρχών να ελέγχουν την, μεγάλης κλίμακας, παράνομη μετανάστευσης, μέσω των θαλάσσιων συνόρων και τονίζουν, μεταξύ άλλων, πως οι πρόσφατες περιφερειακές αναταραχές έχουν αυξήσει την παράνομη μετανάστευση στη χώρα, μέσω των νησιών του Αιγαίου.
 
Στην έκθεση σημειώνονται, τέλος, οι συμμετοχές της Ελλάδας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, καθώς και οι διεθνείς και περιφερειακές συνεργασίες της για την καταπολέμηση των φαινομένων χρηματοδότησης μορφών τρομοκρατίας, με την επισήμανση ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της για την επιβολή διεθνών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία.