16 Οκτωβρίου 2013

Huffington Post: Πάταξη του πολιτικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα τώρα «Για να υπάρξει σεβασμός και πάλι από την Ευρώπη»


«Έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας τόσο για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και του συνόλου της ελληνικής πολιτικής τάξης αλλά και του πολιτικού σώματος της Ελλάδας να εφαρμόσουν τη σοφία των προγόνων τους και να αναγνωρίσουν ότι η ισχυρή δημοκρατία είναι η μόνη όδος ενάντια στην απειλή του πολιτικού εξτρεμισμού».Αυτό αναφέρεται σε άρθρο της Huffington Post, με τίτλο «Crackdown or Breakdown: Greek Democracy and Its Discontents» (σσ. «Καταστολή ή Πλήγμα: η Ελληνική Δημοκρατία και οι δυσφορίες που προκαλεί») και το οποίο υπογράφουν δύο Έλληνες καθηγητές ξένων πανεπιστημίων.

Η Ελισάβετ Προδρόμου του Harvard University's Center for European Studies και ο Αλέξανδρος K.Kύρου του Salem State University κάνοντας  μια σύντομη αναδρομή στο χρονικό των συλλήψεων των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής τονίζουν πως «αποτελεί ειρωνεία η Ελλάδα, η χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, η χώρα που περνάει οικονομικές δυσκολίες...να χλευάζεται από τις χώρες αυτές του πυρήνα της ΕΕ, οι οποίες περηφανεύονται για την οικονομική τους σταθερότητα».
Επισημαίνουν δε  ότι η χώρα μας  «θα μπορούσε να ηγηθεί εκεί που οι αυτοδημιούργητοι μοντερνιστές της Ευρώπης έχουν ήδη αργήσει».

Ακόμη κάνουν αναφορά στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και «τη μη ευρωπαϊκή Ελβετία», σχολιάζοντας πως  «ακραία κόμματα συγκεντρώνουν συστηματικά παραπάνω από το 7% της ελληνικής ψήφου, που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή».

«Η ακροδεξιά σε αυτές τις χώρες είναι εθνικο-ιστορικής προέλευσης, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου οι ζωντανές μνήμες εξισώνουν τον φασισμό με την αγριότητα, δεδομένης της εμπειρίας από τη ναζιστική κατοχή στη χώρα κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Καμία από τις κυβερνήσεις στις προαναφερθείσες χώρες δεν έκανε αποφασιστικές κινήσεις στην κατεύθυνση μιας στάσης μηδενικής ανοχής σε ένα ελεύθερα εκλεγμένο φασιστικό ακραίο κόμμα» τονίζουν.

Οι αρθρογράφοι αναφέρονται ακόμη στις διαδοχικές κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ οι οποίες επί τέσσερις δεκαετίες κυβέρνησαν την Ελλάδα και την οδήγησαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ενώ την ίδια στιγμή η πολιτική ελίτ βρίσκεται στο απυρόβλητο κάτι που προξένησε ένα κυνισμό στους πολίτες.

Ήρθε η ώρα συνεχίζουν οι δύο αρθρογράφοι για ένα νέο κοινωνιικό συμβόλαιο μεταξύ του κράτους και της κοινωνίας.

«Δεν υπάρχει χώρος για συντομεύσεις και διαμεσολάβηση σε μία υγιή Δημοκρατία. Αν η κυβέρνηση της Αθήνας μπορέσει να τα καταφέρει με τη μάστιγα του πολιτικού εξτρεμισμού και την τοξίνη της Χρυσής Αυγής με το να χρησιμοποιήσει σχολαστικά τα εργαλεία της Δημοκρατίας, ξαφνικά η Ευρώπη μπορεί να αρχίσει να κοιτάει προς την Ελλάδα περισσότερο για την πολιτική της δύναμη και λιγότερο για την οικονομική της αδυναμία», καταλήγει το άρθρο της Huffington Post.
Πηγή: ΑΜΠΕ - Huffington Post