22 Μαΐου 2015

Φόβοι για εκλογές βίας και νοθείας στην Τουρκία

http://i.sozcu.com.tr/wp-content/uploads/2015/05/20/hdp-sisli-671.jpgΤου Κώστα Ράπτη Το χρονικό διάστημα μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στην Τουρκία σημαδεύεται από καταστάσεις εκτός κανονικότητας. Αλλά και οι ίδιες οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου δεν είναι μια “κανονική” αναμέτρηση.Την προηγούμενη εβδομάδα, η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Diken δημοσίευσε έναν “Χάρτη του Αίσχους”, ο οποίος αποτύπωνε τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί κατά την προεκλογική περίοδο γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Συνολικά, καταγράφηκαν 122 επιθέσεις σε 60 από τις 81 επαρχίες της γείτονος.Τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα την Δευτέρα, οπότε σε ταυτόχρονη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του HDP στα Άδανα (τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας) και τη Μερσίνα τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι – εκ των οποίων ένας σοβαρά. Μάλιστα η επίθεση στη Μερσίνα θα μπορούσε να θεωρηθεί και απόπειρα κατά της ζωής του συμπροέδρου του κόμματος Selahattin Demirtaş, ο οποίος κατέφθασε στο χώρο, όπως ήταν προγραμματισμένο, λίγα λεπτά μετά την έκρηξη.

Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα από το ευρώ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα πολιτική του για την Ελλάδα σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche. Το ευρώ έχει σώσει την Ευρώπη από νομισματικό πόλεμο, πρόσθεσε.
Γιούνκερ: Δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη Δεν μπορούμε απλά να πετάξουμε την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα ο Ζ.- Κλ. Γιούνκερ στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.«Το ζήτημα δεν έχει μόνο να κάνει με νομισματικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων», δήλωσε. «Δεν μπορούμε απλά να πετάξουμε τους Έλληνες εκτός ευρωζώνης. Οι Έλληνες πρέπει ασφαλώς να μάθουν ότι στην αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντιπαρατίθεται η συνεκτική στάση και τα οικονομικά του άλλου».Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίστηκε το κοινό νόμισμα έναντι των σκεπτικιστών, που το κατηγορούν ότι διαιρεί την Ευρώπη: «Το ευρώ δεν είναι η πρωταρχική αιτία που η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει να παρουσιάζει τόσες αλληλοαντικρουόμενες κατευθύνσεις. Χωρίς το ευρώ θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο». To ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα δε θα μπορούσε να επιβιώσει από τον πόλεμο του Ιράκ, την 11η Σεπτεμβρίου, τη χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση στην Ουκρανία: «Θα είχε τιναχτεί στον αέρα από αυτά τα γεγονότα και κάθε κεντρική τράπεζα θα προσπαθούσε να κάνει τη δική της πολιτική, χωρίς την πειθαρχία που επιβάλλει το ευρώ».

Τουρκική στρατηγική καρότου και μαστίγιου στο Κυπριακό

http://assets.philenews.com/data/2015/05/20/skitso-21052015.jpg
Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, για μια ακόμη φορά, οι συνάδελφοι στο newsroom της «Κ» βρέθηκαν ένα βήμα πιο πέρα από αυτόν τον «ταλαίπωρο», ο οποίος είναι υποχρεωμένος σε καθημερινή βάση, σε μια περιοχή που θυμίζει καζάνι που βράζει, να παρακολουθεί από κοντά, μεταξύ άλλων, το μεγάλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Κυπριακό Ζήτημα». Οι συνάδελφοι, παρουσιάζοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ της Κυριακής επέλεξαν τον όρο «στρατηγική καρότου και  μαστίγιου» για να περιγράψουν τις τελευταίες μανούβρες της Άγκυρας στο Κυπριακό. Τι να πω; Τους παραδέχομαι και τους βγάζω το καπέλο.
Την Κυριακή, η «Κ» έδωσε στην δημοσιότητα μια νέα έκθεση του τουρκικού κέντρου στρατηγικών μελετών «SETAV». Στην νέα μελέτη, η τουρκική πλευρά θέτει επί τάπητος την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Για όσους έχουν ενστάσεις του τύπου «πρόκειται για έκθεση ενός κέντρου στρατηγικών μελετών, δεν εκφράζει επίσημη γραμμή», επισημάνουμε το εξής. Το εν λόγω think tank δεν είναι τυχαίο. Ιδρύθηκε την προηγούμενη δεκαετία από τον Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος σήμερα είναι ο «εγκέφαλος» του νέου τουρκικού προεδρικού μεγάρου.

ΚΥΠΡΟΣ Προσφυγή Τουρκοκυπρίων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Προσφυγή Τουρκοκυπρίων κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Την πρόθεση τους να προσφύγουν κατά της Τουρκίας, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ,) ανακοίνωσε το ζεύγος των Τουρκοκυπρίων, Κοράι Μπασογρουλματζί και Τσινέλ Σενέμ Σουνέλ, σε περίπτωση καταδίκης τους από δικαστήριο της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)».
Οι δύο Τουρκοκύπριοι δικάζονται με την κατηγορία της συνωμοσίας, επειδή ύψωσαν την κυπριακή σημαία στο σπίτι και στο κατάστημά τους στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. «Δεν αναγνωρίζουμε τη σημαία της ΤΔΒΚ. Αν μας καταδικάσουν εμείς θα οδηγήσουμε την Τουρκία στο ΕΔΑΔ» δήλωσε ο Κοράι Μπασογρουλματζί. ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Τουρκία: Μειώνεται η υποστήριξη προς το κυβερνών ΑΚΡ

Τουρκία: Μειώνεται η υποστήριξη προς το κυβερνών ΑΚΡΗ υποστήριξη προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μειώθηκε στο 40,5% ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου, σε σχέση με το 49,8% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δημοσιοποιήθηκε στους πελάτες του.
Η δημοσκόπηση, η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα αλλά την επικαλούνται σήμερα εφημερίδες, εμφανίζει το ποσοστό αποδοχής του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στο 11,5%, πάνω από το όριο του 10% που απαιτείται για να εξασφαλίσει ένα κόμμα την είσοδό του στη βουλή.

Μαζικός τάφος Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα


H Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στη Κύπρο βρίσκεται πολύ κοντά στην αποκάλυψη ομαδικού τάφου στα κατεχόμενα, στον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έχουν θαφτεί δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στις μάχες της Λευκωσίας το 1974 και βρίσκονται στο κατάλογο αγνοουμένων.Πληροφορίες της εφημερίδας «Πολίτης» αναφέρουν ότι πρόκειται για τις σορούς οι οποίες, σύμφωνα με την Τουρκία, επιχειρήθηκε να παραδοθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά τις μέρες του πολέμου με δύο φορτηγά, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες εντοπισμού του χώρου ταφής δεν απέδωσαν.Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με την τουρκοκυπριακή πλευρά να ζητά και την επανεκταφή των δολοφονηθέντων 126 Τ/Κ αμάχων στις κοινότητες Αλόα, Σανταλάρι και Μαράθα, για τους οποίους έχει ακριβή στοιχεία.

ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ Οπλα σε ισλαμιστές από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας

Οπλα σε ισλαμιστές από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας
Η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας βοήθησε να διανεμηθούν όπλα σε τμήματα της Συρίας που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο ισλαμιστών ανταρτών στα τέλη του 2013 και στις αρχές του 2014, σύμφωνα με έναν εισαγγελέα και καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο αξιωματικοί της Χωροφυλακής και είδε το πρακτορείο Ρόιτερς.Οι μαρτυρίες αντικρούουν τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, η οποία αρνείται ότι έστειλε όπλα στους σύρους αντάρτες και, κατ΄επέκταση, συνέβαλε στην άνοδο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που αποτελεί τώρα πηγή μεγάλης ανησυχίας για τη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ Μετά την Παλμύρα στόχος η Δαμασκός

Μετά την Παλμύρα στόχος η Δαμασκός
Χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο συνεχίζει πλέον την προέλασή του στη Συρία το ισλαμικό κράτος, που μετά την κατάληψη της Παλμύρας ελέγχει σχεδόν το 50% του εδάφους της χώρας και ανοίγει τον δρόμο προς τη Δαμασκό.Οι μάχες που έδιναν επί μια εβδομάδα οι τζιχαντιστές με τις συριακές δυνάμεις για την Παλμύρα είχαν σημαντικό διακύβευμα: αφενός η αρχαία πόλη είναι ένα εκπληκτικό αρχαιολογικό μνημείο, το οποίο αποτελεί «κόκκινο πανί» για το ισλαμικό κράτος.

Η στρατηγική της Τουρκίας παράγει «κυκλώνες»

Εικόνα: Σπύρος ΛίτσαςΣπύρος ΛίτσαςΣήμερα στο κεντρικό κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου μαζί με συναδέλφους από την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ συζητούμε για την ανατολική Μεσόγειο στην ημερίδα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Begin Sadat του Ισραήλ.Για άλλη μία φορά η εξαιρετικά δραστήρια επιστημονική κοινότητα των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα αποδεικνύει την εξωστρέφειά της και συνδιαλέγεται με επιστημονικό ορθολογισμό με συναδέλφους από το εξωτερικό. Η παρουσίασή μου υπό τον τίτλο «An Anatolian Bull in an Eastern Mediterranean China Shop: Paradoxes, Facts and Theory in Turkey's Regional Foreign Policy» επικεντρώνεται στην τουρκική εξωτερική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα.

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται ότι θα κατασκευάσει μία «μεγαπόλη» στην Ανατολία

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται ότι θα κατασκευάσει μία «μεγαπόλη» στην Ανατολία
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Τουρκία δεσμεύτηκε σήμερα να κατασκευάσει μία καινούρια "μεγαπόλη" στην Ανατολία που θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. "Θα οικοδομήσουμε μία μεγαπόλη στην Ανατολία που θα δημιουργήσει 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έως το 2035", εξήγησε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), στη διάρκεια της παρουσίασης, ενώπιον δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη, αυτού που χαρακτήρισε ως "σχέδιο του αιώνα". Το σχέδιο αυτό "θα δώσει μεγάλη ώθηση στην οικονομία της Τουρκίας και θα κάνει τη χώρα μας έναν αδιαφιλονίκητο οικονομικό παράγοντα στην περιοχή", πρόσθεσε.

"Γκρίζοι Λύκοι" επιτέθηκαν στο ζευγάρι Κύπρος-Κατεχόμενα: Σε δίκη δύο Τουρκοκύπριοι επειδή ύψωσαν την Κυπριακή σημαία

Κύπρος-Κατεχόμενα: Σε δίκη δύο Τουρκοκύπριοι επειδή ύψωσαν την Κυπριακή σημαία
Επεισόδια προκάλεσαν μέλη των «Γκρίζων Λύκων» που συγκεντρώθηκαν έξω από δικαστήριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου πραγματοποιείται η δίκη δύο Τουρκοκυπρίων με την κατηγορία ότι ύψωσαν την Κυπριακή σημαία.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι «Γκρίζοι Λύκοι», οι οποίοι είχαν μαζί τους Τουρκικές σημαίες και μαχαίρια, επιτέθηκαν στο ζευγάρι που κατηγορείται. Δύο μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης έχουν συλληφθεί. To ζευγάρι των Τουρκοκυπρίων, Κοράι και Σινέλ, που δηλώνουν Κύπριοι πολίτες, οδηγήθηκε για 19η φορά ενώπιον του δικαστηρίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με την κατηγορία ότι ύψωσαν την Κυπριακή σημαία έξω από το σπίτι και το κατάστημα τους.

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν και η κρίση συνεχίζεται

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Αλβανών στην Πρίστινα
Χωρίς ουσιαστική πρόοδο και με μια σύντομη ανακοίνωση ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα ο 12ωρος (!) γύρος διαβουλεύσεων στο Στρασβούργο για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στα Σκόπια, με την παρέμβαση της Ε.Ε. και «πρωταγωνιστές» τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ.
Οι δύο «πλευρές επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε. και τις δημοκρατικές αρχές, ενώ συμφώνησαν ότι σε πρώτη θέση πρέπει να τεθούν τα εθνικά συμφέροντα», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε με το πέρας των συναντήσεων με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και τους ευρωβουλευτές-εισηγητές για τα Βαλκάνια Εντουαρντ Κούκαν (ΕΛΚ), Ιβο Βαγκλ (Φιλελεύθεροι) και Ρίτσαρντ Χόουιτ (Σοσιαλιστές). «Ολες οι πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό οι συναντήσεις να συνεχιστούν»...

Καταδίκη της Hürriyet για εξύβριση του Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν
Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», δικαστήριο της Άγκυρας απεφάνθη πως στο κύριο άρθρο του δημοσιογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ στη Hürriyet διαπράχθηκε «επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων» του Ερντογάν. Για τον λόγο αυτό, καταδίκασε τον Γιλμάζ και τη διευθύντρια της εφημερίδας, Βουσλάτ Ντογάν Σαμπαντζί, να καταβάλουν αποζημίωση 20.000 τουρκικών λιρών (6.950 ευρώ) στον Ταγίπ Ερντογάν.Αν και το πρακτορείο δεν αναφέρει για ποιο άρθρο καταδικάστηκε η εφημερίδα, είναι γνωστό ότι η Hürriyet, που επικρίνει συχνά τον Τούρκο πρόεδρο, είχε δημοσιεύσει την 25η Αυγούστου εκτενές άρθρο του Γιλμάζ, όπου επαναλάμβανε κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον του Ερντογάν, δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.