22 Μαΐου 2015

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν και η κρίση συνεχίζεται

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Αλβανών στην Πρίστινα
Χωρίς ουσιαστική πρόοδο και με μια σύντομη ανακοίνωση ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα ο 12ωρος (!) γύρος διαβουλεύσεων στο Στρασβούργο για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στα Σκόπια, με την παρέμβαση της Ε.Ε. και «πρωταγωνιστές» τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ.
Οι δύο «πλευρές επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε. και τις δημοκρατικές αρχές, ενώ συμφώνησαν ότι σε πρώτη θέση πρέπει να τεθούν τα εθνικά συμφέροντα», τονίζεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε με το πέρας των συναντήσεων με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και τους ευρωβουλευτές-εισηγητές για τα Βαλκάνια Εντουαρντ Κούκαν (ΕΛΚ), Ιβο Βαγκλ (Φιλελεύθεροι) και Ρίτσαρντ Χόουιτ (Σοσιαλιστές). «Ολες οι πλευρές συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό οι συναντήσεις να συνεχιστούν»...

Επικαλούμενη τον Ρ. Χόουιτ, η σκοπιανή εφημερίδα «Utrinski Vesnik» ανέφερε ότι στο Στρασβούργο τέθηκαν επί τάπητος όλες οι ιδέες, χωρίς να αποκλειστεί ο σχηματισμός μιας μεταβατικής κυβέρνησης (όπως ζητά ο Ζάεφ).Σε μεθύστερη συνέντευξή του, πάντως, στο δίκτυο Alsat-M TV, ο Βρετανός ευρωβουλευτής αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επηρεαστεί η λήψη αποφάσεων από τα κόμματα της ΠΓΔΜ (υπενθυμίζεται ότι για την προσεχή Τρίτη έχει οριστεί τρίτος γύρος τετρακομματικών διαβουλεύσεων στα Σκόπια).«Είμαστε πολύ ανήσυχοι. Τα γεγονότα στη Μακεδονία [sic] είναι ενορχηστρωμένα από το εξωτερικό με τρόπο αρκετά χονδροειδή», κατήγγειλε για πολλοστή φορά ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, εν προκειμένω σε χθεσινή ομιλία του στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η κρίση, επανέλαβε, έχει στόχο να ασκηθεί πίεση στον Γκρούεφσκι «επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας» και «δήλωσε έτοιμος να συνεργασθεί» στα σχέδια για ένα νέο αγωγό μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Είναι πολύ λυπηρό κι επικίνδυνο το γεγονός ότι για να υπονομευθεί η κυβέρνηση Γκρούεφσκι», υπογράμμισε ο Λαβρόφ, «χρησιμοποιείται ο αλβανικός παράγων»...

Διαμαρτυρία Αλβανών
Την ίδια ώρα, περίπου 600 Αλβανοί, κυρίως συγγενείς των ένοπλων Κοσοβάρων που σκοτώθηκαν στις αιματηρές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, στις 9-10 Μαΐου, πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της κυβέρνησης στην Πρίστινα, ζητώντας από τις μεν αρχές της ΠΓΔΜ να παραδώσουν τις σορούς των οικείων τους, από τη δε κυβέρνηση του Κοσόβου να λάβει μέτρα για την προστασία όσων πολιτών της έχουν συλληφθεί στη γειτονική χώρα για τρομοκρατία, καταγγέλλοντας κακομεταχείρισή τους.Παρόντες στη συγκέντρωση ήταν επίσης αντιπολιτευόμενοι βουλευτές του Κοσόβου και πρώην μέλη του UCK, που χαρακτήρισαν «ήρωες» όσους «αγωνίστηκαν στο Κουμάνοβο». Ενας από τους διαδηλωτές, συγγενής του Μίρσαντ Ντρετσάγια που σκοτώθηκε στο Κουμάνοβο, υποστήριξε ότι ο αδελφός του μετέβη στην ΠΓΔΜ «για να αγωνιστεί για τα δικαιώματα των Αλβανών» και ότι τελικά τον πρόδωσε ο ηγέτης του συγκυβερνώντος στην ΠΓΔΜ αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

Αλβανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσόβου επέδωσε ήδη ρηματική διακοίνωση στον Σκοπιανό πρέσβη στην Πρίστινα, διαμαρτυρόμενο για έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από τις αρχές της ΠΓΔΜ σχετικά με τα επεισόδια στο Κουμάνοβο και την κατάσταση των Κοσοβάρων συλληφθέντων.Ρίχνοντας εν τω μεταξύ κι άλλο «λάδι στη φωτιά», ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα προειδοποίησε χθες ανοιχτά –μάλιστα από βήματος περιφερειακής διάσκεψης στα Τίρανα κατά της τρομοκρατίας– ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο σε αίτημα των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εφόσον η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν εφαρμόσει πλήρως τη «Συμφωνία της Οχρίδας» του 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις πολύμηνες εχθροπραξίες μεταξύ Σλάβων και Αλβανών που είχαν φέρει τότε τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.