17 Σεπτεμβρίου 2014

Αλισβερίσια στο Κυπριακό θέλει ο Νταβούτογλου Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο στο Κυπριακό


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Η νεά κυβέρνηση της Τουρκίας ανοίγει σιγά σιγά τα χαρτιά της στο Κυπριακό. Στα πλαίσια της επίσκεψης του νέου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα, η Άγκυρα φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας την δική της οπτική γωνία για το Κυπριακό.
Η τουρκική πλευρά δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο στο Κυπριακό. Μιλά για ομοσπονδιακή λύση με την βάση την αρχή των δυο κρατών. Υπογραμμίζουμε ότι κατά την διάρκεια της Τρίτης, με διπλωματικούς ελιγμούς, ο Τούρκος Πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην «κρατική υπόσταση» της τ/κ πλευράς».

«Η συμβολική αξίας αυτής της επίσκεψης είναι πολύ μεγάλη. Εκφράζει την υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία στην ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ και στον δίκαιο αγώνα του λαού της Κύπρου», υπήρξε το μήνυμα του κ. Νταβούτογλου πριν από την μεταβίβαση του στο αεροπλάνο, το οποίο θα τον μετέφερνε στο νησί. Ο κ. Νταβούτογλου απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και ζήτησε από τον ίδιο να λάβει πρωτοβουλίες για την άμεση λύση του Κυπριακού. «Λύση και μάλιστα χθες», υπήρξε το χαρακτηριστικό σλόγκαν του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί σε σημαντικές πτυχές του Κυπριακού όπως λ.χ. το μέλλον του Βαρωσιού. Απεναντίας, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο της άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. «Σε περίπτωση που ο κ. Αναστασιάδης δεν είναι σε θέση να λύσει το Κυπριακό ας το δηλώσει», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος πρόσθεσε: «Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αρθούν οι απομονώσεις των Τουρκοκυπρίων και να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». 

Ίσως το πιο ενδιαφέρον της επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου υπήρξε η εκτεταμένη αναφορά του στα σχέδια μεταφοράς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου. «Ενώσαμε την Τουρκία με την Κύπρο», υπήρξε το χαρακτηριστικό μήνυμα του ίδιου, το οποίο εύκολα θα μπορούσε να «μεταφραστεί» με πολύ διαφορετικό τρόπο στους κόλπους της τ/κ κοινότητας αλλά και στις ελεύθερες περιοχές. Πραγματοποιώντας αναφορά στα μεγαλόπνοα σχέδια της χώρας του, ο κ. Νταβούτογλου έφερε στο προσκήνιο την πρόταση της χώρας του για το Κυπριακό: Αλισβερίσι με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο ακόμη και δίχως την λύση του Κυπριακού. 


Μπορεί η σύντομη συνάντηση του κ. Νταβούτογλου να μην έφερε κάτι «φρέσκο» στο προσκήνιο, ωστόσο, στην άλλη πλευρά, τα μηνύματα της νέας τουρκικής κυβέρνησης υπήρξαν αρκετά για να ενθαρρύνουν τους υποστηρικτές του Σχεδίου Αννάν. Στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού, διάφοροι αναλυτές δήλωσαν ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανοίξει την πόρτα της λύσης. 


Κρατήσαμε για το τέλος μια σημαντική επισήμανση του γνωστού Τουρκοκύπριου αναλυτή, Σαμί Όζοσλου. Το μεσημέρι της Τρίτης, μιλώντας στο «Μπαϊράκ», ο κ. Όζουσλου υπογράμμισε κάτι σημαντικό. «Η λύση, την οποία έχει στο μυαλό του ο Νταβούτογλου μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από ότι σκεφτόμαστε και υποψιαζόμαστε», άφησε να εννοηθεί ο έμπειρος αναλυτής. Με τον δικό του τρόπο, ο κ. Όζουσλου επεσήμανε αυτό που αναφέρουμε παραπάνω: Αλισβερίσια στο Κυπριακό ακόμη και δίχως λύση. Αυτό φαίνεται πως είναι το νέο motto για το Κυπριακό στην τουρκική πρωτεύουσα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ