30 Αυγούστου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ Κυβέρνηση για τις υποθέσεις του κεφαλαίου

Ο νέος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου και ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκαν πριν ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση
Ανακοινώθηκε χτες και επίσημα η σύνθεση της κυβέρνησης του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ως τώρα υπουργού Εξωτερικών και ενός από τους «αρχιτέκτονες» της λεγόμενης «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», δηλαδή στην ουσία της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης που είναι ενταγμένη στη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία και θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θέλει να διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και τις ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, Κίνα, Ρωσία και άλλες.Στο κρίσιμο υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει καθήκοντα ο, έως τώρα υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός, 46 χρόνων, γεννημένος στην επαρχία Αλάγια της Αττάλειας, είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αγκυρας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Long Island.
Εξελέγη βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις εκλογές του 2002, του 2007 και του 2011. Το 2010 εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2012. Το ίδιο έτος ορίστηκε αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών σχέσεων. Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ερντογάν το Δεκέμβρη του 2013 είχε αναλάβει υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά και ιαπωνικά.

Υπουργός για θέματα ΕΕ αναλαμβάνει ο Βολκάν Μπόζκιρ, 64 χρονών, γεννήθηκε στην Αγκυρα, είναι διπλωμάτης καριέρας και την περίοδο 1987-1989 σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, την περίοδο 1996-2000 πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βουκουρέστι, την περίοδο 2003-2005 βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και την περίοδο 2005-2009 μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ. Το 2009 ανέλαβε επικεφαλής της τουρκικής Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 2011 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και εξελέγη βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ανττιπρόεδροι της κυβέρνησης θα είναι ο Γιαλτσίν Ακντογάν, σύμβουλος ως τώρα του Ρ. Τ. Ερντογάν ως πρωθυπουργού και νυν προέδρου της Δημοκρατίας. Νέος αντιπρόεδρος θα είναι, επίσης, ο Νουμάν Κουρτουλμούς, ενώ παραμένουν σε αυτό το πόστο οι Μπουλέντ Αρίντς και Αλί Μπαμπατζάν. Στα άλλα υπόλοιπα 17 υπουργεία δεν υπήρξαν μεγάλες αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός, Α. Νταβούντογλου, έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει στην πορεία που έχει χαραχτεί την τελευταία δεκαετία και υπόσχεται ένα «δεύτερο οικονομικό μπουμ». Δηλαδή, στην ουσία, καπιταλιστική ανάπτυξη και ψίχουλα για το λαό. Μάλιστα, προβάλλει τη σύνοδο του G20 (των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χώρων) που έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2015 στην Τουρκία.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ