17 Οκτωβρίου 2016

Η «ευσεβής γενιά» του Ερντογάν ξέμεινε από καθηγητές και δασκάλους

Προχωρώντας στον εξισλαμισμό της δημόσιας εκπαίδευσης από το 2012 ο Ερντογάν είχε μιλήσει για τη νέα «ευσεβή γενιά» των Τούρκων, όμως μετά και το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου οι εκκαθαρίσεις του κυβερνώντος ΑΚΡ άφησαν χωρίς καθηγητές και δασκάλους εκατοντάδες σχολεία.
Στο πλαίσιο των μαζικών εκκαθαρίσεων μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η κυβέρνηση απέλυσε 28.000 εκπαιδευτικούς.
Αν και σκοπός της ήταν να «ξεριζώσει» τους οπαδούς του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορήθηκε ως ιθύνων νους του πραξικοπήματος, χιλιάδες Κούρδοι εκπαιδευτικοί και άλλοι με αριστερές θέσεις και πεποιθήσεις ή οργανωμένοι σε συνδικάτα της αντιπολίτευσης έχασαν τη δουλειά τους.Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 20.000 νέους εκπαιδευτικούς για την πλήρωση των κενών θέσεων, αλλά εισήγαγε επίσης ένα νέο στοιχείο στη διαδικασία προσλήψεων: μια προφορική συνέντευξη μετά τις γραπτές τους εξετάσεις.Όμως σε αυτές, σύμφωνα με μαρτυρίες των εκπαιδευτικών, οι εξεταζόμενοι ανακρίνονται στην ουσία για τις θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Ο Μοχάμεντ Καν αφηγήθηκε σε συνέντευξή του στο αραβικό «Al-Monitor» αυτή την εξέταση.
«Υπήρχαν τρεις εξεταστές και ήταν πολύ ευγενικοί. Ένας μου έδωσε μάλιστα συγχαρητήρια. Στη συνέχεια πήρα ένα φάκελο, ο οποίος περιείχε δύο ερωτήματα από τον τομέα μου. Χάρηκα γιατί αυτά ήταν θέματα που ήξερα καλά. Ενώ ήμουν όμως έτοιμος να απαντήσω, ένα από τα μέλη της επιτροπής με διέκοψε και ρώτησε: Εσείς κάνετε νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού; Έμεινα έκπληκτος. Είπα: όχι, δεν κάνω και η στάση τους άλλαξε άρδην. Αν και ο τομέας μου είναι η ψυχολογία, μου έθεσαν ένα ερώτημα σχετικά με τα μουσεία πριν από τον τερματισμό της συνέντευξης. Χρειαζόμουν 60 πόντους για να περάσω και μου έδωσαν 45. Γι ‘αυτό και δεν κατάφερα να διοριστώ».

Η περίπτωση του Καν δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό.
Σύμφωνα με τα Συνδικάτα Παιδείας και Επιστημών (Egitim-Sen), που έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή εκπαιδευτικών στην Τουρκία, ερωτήματα σχετικά με τις θρησκευτικές και πολιτικές αντιλήψεις είναι η συστηματική μέθοδος που χρησιμοποιούν οι εξεταστές, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι υποψήφιοι είναι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).Ορισμένοι υποψήφιοι, για παράδειγμα, έχουν ερωτηθεί σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και εάν συμμετείχαν σε αυτές ενώ άλλοι έπρεπε να εξηγήσουν πώς βλέπουν τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν ή τι σκέφτονται όταν η κλήση στην προσευχή γίνεται στην κουρδική γλώσσα και όχι στα αραβικά.Οι εξεταστές ήθελαν, επίσης, να γνωρίζουν το πολιτικό κόμμα που μπορεί να ανήκουν οι υποψήφιοι, τις εφημερίδες που διαβάζουν, το σχολείο που παρακολούθησαν πριν από τις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο και το πώς είδαν την τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος.

Αλλά το ερώτημα που έγινε πρωτοσέλιδο στην Τουρκία ήταν εκείνο για το τι σκέφτονται οι υποψήφιοι όταν ακούν τη λέξη «Reis», που σημαίνει «επικεφαλής» ή «καπετάνιος» και χρησιμοποιείται από το ΑΚΡ για να υποδηλώσει τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πολλοί ανησυχούν για το ότι η Τουρκία μπορεί σύντομα να γίνει ένα άλλο «Αφγανιστάν ή Πακιστάν» αν το ΑΚΡ συνεχίσει τις προσπάθειες εξισλαμισμού της εκπαίδευσης.
http://insideoutborders.com/2016/10/14/the-devout-generation-by-erdogan-ran-out-of-professors-and-teachers/