05 Αυγούστου 2016

Η τρομοκρατία και το πραξικόπημα δεν έκαμψαν τους επενδυτές στην Τουρκία LANDON THOMAS Jr / THE NEW YORK TIMES

Εκ πρώτης όψεως, η χρονική συγκυρία ίσως να μην είναι κατάλληλη, ώστε να επενδύσει κανείς στην Τουρκία. Τρομοκράτες πραγματοποίησαν επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το αποτυχημένο πραξικόπημα προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με την πολιτική σταθερότητα, ενώ οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει την Τουρκία. Ολα αυτά έχουν συμβεί σε διάστημα δύο εβδομάδων. Οπότε πού καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα οι μεγαλύτερες αποδόσεις στην παγκόσμια οικονομία; Το μαντέψατε. Στις τουρκικές μετοχές και στα τουρκικά ομόλογα, τα οποία ανέβηκαν κατά 6,6% και κατά 3,8%, αντίστοιχα, σε όρους δολαρίου, σύμφωνα με τη Merrill Lynch.
Οι αναδυόμενες αγορές είναι γνωστές για την έντονη μεταβλητότητά τους, ωστόσο αυτή η άνοδος στην Τουρκία, όσο βραχύβια και αν αποδειχθεί, φέρνει στο προσκήνιο το ρίσκο που είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν οι επενδυτές, όταν κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 11 τρισ. δολαρίων έχουν αρνητική απόδοση. Γι’ αυτό, λοιπόν, μπορεί να είναι ελκυστικό το δεκαετές τουρκικό ομόλογο που προσφέρει απόδοση 9% ακόμη και σε μια χώρα με πληθωρισμό 8,7% και με νόμισμα που συνεχώς υποτιμάται. Μετοχές και ομόλογα σε αναδυόμενες αγορές σημειώνουν εκρηκτική άνοδο, με τη Βραζιλία (άνοδος του χρηματιστηρίου κατά 54% σε όρους δολαρίου από την αρχή του έτους) και τη Νότια Αφρική (άνοδος 24% την ίδια περίοδο) να δείχνουν τον δρόμο. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή διάθεσης των επενδυτών που επέλεξαν να αγοράσουν μαζικά περιουσιακά στοιχεία σε αυτές τις χώρες. Συνολικά, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι πολύ πιο φθηνές από τις μετοχές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Η μερική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, η πολιτική ηρεμία στη Βραζιλία και η εντεινόμενη εικασία ότι οι κινεζικές αρχές δεν θα επιτρέψουν την κατάρρευση του κινεζικού νομίσματος, έπαιξαν και αυτά τον ρόλο τους.

Αιτία αυτής της ξαφνικής επένδυσης σε περιουσιακά στοιχεία που κρύβουν υψηλό ρίσκο είναι η πίεση που νιώθουν πολλοί οργανισμοί, από μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι ασφαλιστικές εταιρείες, να ανακαλύψουν αποδόσεις σε έναν κόσμο μηδενικών ή αρνητικών αποδόσεων. «Σε μέρη όπως η Ευρώπη, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχει μεγάλο ρίσκο, αλλά καμιά ανταμοιβή. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχει ρίσκο, αλλά τουλάχιστον ανταμείβεσαι γι’ αυτό», λέει ο κ. Γκέιβιν Σέρκιν, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη Frontier Funds στο Λονδίνο. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων που είχε εκδώσει η Μογγολία στο απόγειο της κρίσης εμπορευμάτων, έχει μειωθεί από το 16% τον Μάρτιο στο 8% και συνεπώς έχει αυξηθεί ανάλογα η αξία τους. Μια άλλη αγορά που δεν θα πήγαινε κανείς εύκολα είναι η ρωσική, όπου οι μετοχές έχουν ανέβει κατά 20% από την αρχή του έτους σε όρους δολαρίου. Ενας σημαντικός παράγοντας που βρίσκεται πίσω από αυτές τις ανόδους, όπως λένε διαχειριστές χαρτοφυλακίων, είναι η αίσθηση ότι τα νομίσματα αυτών των χωρών που έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις από την ανατίμηση του δολαρίου τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πια αρχίσει να ανακάμπτουν.

Οι επενδυτές βρίσκουν επίσης ευκαιρίες σε σοβαρές εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες εταιρείες έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την κερδοφορία τους τα τελευταία χρόνια και παρ’ όλα αυτά οι μετοχές τους εξακολουθούν να είναι κατά 30% φθηνότερες από αυτές αντίστοιχων εταιρειών στις ανεπτυγμένες αγορές. «Παρατηρούμε πραγματική αλλαγή κλίματος. Και δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ ώστε να ανακαλύψει καλές περιπτώσεις με χαμηλή αποτίμηση», λέει ο Νικ Ρόμπερτσον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aberdeen Asset Management με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 420 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το τραπεζικό λόμπι IIF τον Ιούλιο είχαμε εισροή κεφαλαίων 25 δισ. δολ. στις αναδυόμενες αγορές. Η Ασία και η Λατινική Αμερική απορρόφησαν την πλειονότητα αυτών των κεφαλαίων. Αν υπολογίσει κανείς και τις εισροές 13 δισ. δολ. του Ιουνίου, τότε παρατηρούμε έντονη αλλαγή διάθεσης μετά μια περίοδο με τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές. Μετά το Brexit οι επενδυτές είχαν αναζητήσει ασφάλεια, επιλέγοντας ιαπωνικά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η απόδοσή τους. Ξαφνικά οι αποδόσεις της τάξης του 10% που προσέφεραν τα κρατικά ομόλογα σε Βραζιλία, Νότιο Αφρική και Τουρκία άρχισαν να φαντάζουν ελκυστικές. Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ