06 Ιουλίου 2016

«Καταιγίδα» πολιτογραφήσεων σε Τουρκία και κατεχόμενα Η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί προβληματίζεται για τον αντίκτυπο στο Κυπριακό Του Νίκου Στέλγια

Για την πολιτογράφηση εκατομμύριων πολιτών Συρίας, ξένων χωρών και της Τουρκίας στα Κατεχόμενα ετοιμάζεται η τουρκική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα.
Σημείο εκκίνησης αποτελούν οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και των εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).Συγκεκριμένα, η Άγκυρα ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να παραχωρήσει τουρκική ιθαγένεια σε πάνω από 3.000.000 πολίτες της Συρίας και άλλων χωρών. Η τουρκική κυβέρνηση αναφέρει ότι έχει έρθει η ώρα για να ενταχθούν οι πολίτες των ξένων χωρών που βρίσκουν καταφύγιο στην Ανατολία στην κοινωνία της Τουρκίας.

Η «Κ» πληροφορείται ότι οι προετοιμασίες της Τουρκίας για το νέο βήμα πλέον βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Την ίδια ώρα, στα σχέδια της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται και τα Κατεχόμενα. «Η εποχή των πράσινων καρτών, των προσωρινών αδειών και της αβεβαιότητας θα πρέπει να τελειώσει σε Τουρκία και σε ΤΔΒΚ», τονίζει στην «Κ» μια πηγή κοντά στο τουρκικό Προεδρικό. Προσθέτει επίσης ότι η Άγκυρα επιθυμεί να δει τους μετανάστες να εντάσσονται ταυτόχρονα στα κατεχόμενα και στην Τουρκία στις ντόπιες κοινωνίες και να μοιράζονται το όραμα της «ισχυρής Τουρκίας του 21ου αιώνα».

Θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία
Η νέα πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προβάλλουν την άποψη ότι το ΑΚΡ επιχειρεί να εξασφαλίσει νέους ψηφοφόρους λίγο πριν το σχεδιαζόμενο, κρίσιμο δημοψήφισμα για το νέο πολίτευμα της Τουρκίας και τις επόμενες εκλογές.Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι και οι Αλεβίδες τονίζουν ότι με την ένταξη εκατομμυρίων Αράβων στην τουρκική κοινωνία, η Άγκυρα έρχεται να αλλοιώσει την κοινωνική σύνθεση των αλεβίδικων και κουρδικών πόλεων και συνοικιών.Από την πλευρά τους, οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς αναφέρουν ότι η Άγκυρα δεν διαθέτει τις κατάλληλες κοινωνικές και οικονομικές δομές.

Αντιδράσεις και στα Κατεχόμενα
Αντιδράσεις υπάρχουν και κατεχόμενα σχετικά με την προοπτική της «πολιτογράφησης» χιλιάδων πολιτών της Τουρκίας και ξένων χωρών. Η ηγεσία του Μουσταφά Ακιντζί προβληματίζεται για τον αντίκτυπο που επιφυλάσσει η νέα κίνηση στο Κυπριακό και στις συνομιλίες. Την ίδια στιγμή, κόμματα και κοινωνικοί φορείς εκφράζουν προβληματισμό για το μέλλον της Τ/κ ταυτότητας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ