30 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΚΤΩΡΗΣ ΚΑΙ ΚΑΦΕΤΖΙΟΓΛΟΥ Τελειώνει η αυτοδυναμία του ΑΚΡ στην Τουρκία



Οι επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου δεν θα διαφέρουν πολύ από το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου και όπως εκτιμούν  Χασάν Καφετζίογλου και Σώτος Κτωρής προβλέποντας ότι μετά από 13 χρόνια πρωτοκαθεδρίας του ΑΚΡ στην εξουσία, η Τουρκία επιστρέφει στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας.Ο γνωστός Τ/κ δημοσιογράφος, Χασάν Καφετζίογλου εκτιμά ότι πολύ δύσκολα το ΑΚΡ μπορεί να εξασφαλίσει τις 276 έδρες της αυτοδυναμίας επισημαίνοντας ωστόσο ότι επειδή η κουλτούρα της προσέγγισης έχει εξασθενίσει στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια, τους επόμενους μήνες δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα η πολιτική σταθερότητα. Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας, ο κ. Καφετζίογλου ανέφερε ότι πολύ πιθανόν το ΑΚΡ να προχωρήσει σε συνεργασία με το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) ή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) σημειώνοντας ότι όπως φαίνεται, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση θα εισέλθουν τέσσερα κόμματα, αφού λόγω του αριθμού των Κούρδων, το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) θεωρείται απίθανο να μην περάσει το όριο του 10% για εισδοχή στη Βουλή. Ωστόσο, πρόσθεσε, τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για ένα πέμπτο κόμμα.
“Ο Τουγρούλ Τουρκές που παραιτήθηκε από το MHP και μεταγράφηκε στο ΑΚΡ πολύ πιθανόν να δημιουργήσει μετά τις εκλογές μαζί με άλλους 10-15 Βουλευτές του MHP κόμμα το οποίο θα συνεργαστεί με το ΑΚΡ. Εάν το ΑΚΡ εκλέξει αριθμό Βουλευτών κοντά στο 276, αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό”.

Επίσης, συνέχισε, κάποιοι στο ΑΚΡ φέρονται να τάσσονται υπέρ και μιας τρίτης εκλογικής αναμέτρησης εάν δεν μπορέσουν να προχωρήσουν μόνοι τους σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά κατά τον Χασάν Καφετζίογλου αυτή είναι μια μικρή πιθανότητα.

Ως προς το αν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και μπορεί να αλλάξει τη στάση της Άγκυρας, ο Τ/κ βετεράνος δημοσιογράφος και αρθρογράφος, επεσήμανε αρχικά ότι οι εκλογές του Ιούνη ήταν μια απογοήτευση για το προεδρικό σύστημα που ήθελε να εγκαθιδρύσει ο Ταγίπ Ερντογάν και αυτό ήταν καλό για την Τουρκία. Στην Τουρκία, από δημοκρατικής άποψης, πρέπει να περιοριστεί η δύναμη του ΑΚΡ που βρίσκεται στο δρόμο του “πολιτικού Ισλάμ”, σημείωσε.

Το AKP επικεντρώνεται, σε μια ύστατη προσπάθεια για εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στην κινητοποίηση των αποδήμων Τούρκων, ανάμεσα στους οποίους διατηρεί παραδοσιακά υψηλά ποσοστά, και σε μια εντονότερη οργανωτική κινητοποίηση σε 39 από τις 81 εκλογικές περιφέρειες της χώρας όπου το αποτέλεσμα, ενδεχομένως, να αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, ανέφερε ο Διδάκτωρ Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Σώτος Κτωρής.

Πιστεύει ότι το σενάριο συγκρότησης ενός κυβερνητικού συνασπισμού θα προκύψει ως αδήριτη ανάγκη και ότι η διαιώνιση της πολιτικής αβεβαιότητας υπονομεύει την αναπτυξιακή δυναμική της τουρκικής οικονομίας ενώ, μία εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, θα εντείνει το κλίμα εθνοτικής και πολιτικής πόλωσης. “Η εμβάθυνση της πολιτικής αστάθειας ενδεχομένως να σπρώξει την Τουρκία σε εμφυλιοπολεμικές συνθήκες με απρόβλεπτες συνέπειες για την πολιτική και κοινωνική της συνοχή”.
Η συνεργασία AKP – CHP, ανέφερε,προσκρούει στις ιδεολογικές και πολιτισμικές διαφορές των δύο κομμάτων, η συνεργασία με τους εθνικιστές του MHP θα αποκόψει οριστικά το AKP από το κουρδικό εκλογικό σώμα, θα τελματώσει την ειρηνευτική διαδικασία για το κουρδικό και θα οξύνει την εθνοτική πόλωση στην χώρα, ενώ ακόμη και μια νέα εκλογική αναμέτρηση υπηρετεί τις επιδιώξεις του Ερντογάν αλλά όχι κατ’ ανάγκη, του AKP και του Αχμέτ Νταβούτογλου.
Θεωρεί ως τον πλέον αστάθμητο παράγοντα για μια διαπαραταξιακή συνεννόηση τον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω της εμμονής του να καταστεί απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, μέσω της αλλαγής του πολιτειακού συστήματος. Καταλυτικός, ενδεχομένως, σημείωσε,να αποδειχτεί ο ρόλος του Αχμέτ Νταβούτογλου, εφόσον αποφασίσει να αποστασιοποιηθεί από την προσωπική ατζέντα του Ταγίπ Ερντογάν.

Κυπριακό και τουρκικές εκλογέςΜε την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού διασυνδέονται δύο στρατηγικής σημασίας επιδιώξεις της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Κτωρή: Η πορεία για θεσμική ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ και η προσπάθεια για ανάδειξη της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. “Καμία εκ των πολιτικών δυνάμεων στην Τουρκία δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από αυτές τις επιδιώξεις. Ούτε το CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ούτε οι εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί”. Ασφαλώς, πρόσθεσε,μια κυβέρνηση συνεργασίας με το εθνικιστικό κόμμα ίσως να επιδράσει αρνητικά στην ειρηνευτική διαδικασία εάν ο Μπαχτσελί, εμμένοντας στις παραδοσιακά αδιάλλακτες θέσεις του, αντιταχθεί στην τροποποίηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων. Ωστόσο ο Σώτος Κτωρής δεν αναμένει διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας από την όποια τουρκική κυβέρνηση ενόσω με αυτή διασυνδέονται στρατηγικής σημασίας σχεδιασμοί της Τουρκίας.

Στο ενδεχόμενο, συνέχισε, που η Τουρκία εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς πολιτικής αστάθειας τότε, αναπόφευκτα, σε ένα βαθμό θα επηρεαστεί και το Κυπριακό, αφού η δυνατότητα λήψης σοβαρών αποφάσεων σε σχέση με τις διεθνείς πτυχές του ζητήματος ίσως να περιπλακεί. “Σε κάθε ενδεχόμενο, ωστόσο, η δυνατότητα των δύο Κυπρίων ηγετών να επηρεάσουν τον ρουν των πραγμάτων είναι σημαντική. Εάν επιτύχουν να υπερβούν ιστορικές διαφωνίες και αγκυλώσεις, σε ζητήματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών της διαπραγμάτευσης, το τουρκικό κράτος, ακόμη και σε κενό εξουσίας, δύσκολα μπορεί να απορρίψει μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι δύο κοινότητες”.

Για την Κύπρο, ο Χασάν Καφετζίογλου θεωρεί ότι δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα “δίλημμα”. Η σύναψη συμμαχίας για το ΑΚΡ έχει νέα ρίσκα για την Κύπρο εκτιμά, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό πως στις συνομιλίες για λύση ο Ερντογάν και το ΑΚΡ διατηρούν καλές σχέσεις με τον Ακιντζί και τον στηρίζουν ακόμη και σε θέματα που θεωρούνται ταμπού. Από το 2002 που το ΑΚΡ είναι στην εξουσία, συνέχισε, έχει βοηθήσει οικονομικά περισσότερο από όλες τις τουρκικές κυβερνήσεις την τ/κ κοινότητα και συμπεριφέρεται με κατανόηση και γενναιόδωρα. Οι πιθανοί όμως συνέταιροι του ΑΚΡ, MHP και CHP, πρόσθεσε, είναι πολύ πιο σκληροί στο Κυπριακό και οι δύο έχουν εθνικιστικές απόψεις και είναι πιθανόν να προκαλέσουν εμπόδια στις προσπάθειες του Τ/κ ηγέτη για λύση.
Σημείωσε όμως πως η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία έχει επιπτώσεις και στους Τ/κ αφού από τις εκλογές του Ιούνη η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 20% της αξίας της και αυτό μείωσε και την αγοραστική δύναμη των Τ/κ. Παρατήρησε επίσης ότι μπορεί το ΑΚΡ να στηρίζει την προσπάθεια για λύση και να βοηθά οικονομικά, όπως προσπαθεί ταυτόχρονα να ισλαμοποιήσει τους Τ/κ χτίζοντας συνεχώς τζαμιά. “Τον περασμένο χρόνο 2.500 μαθητές δημοτικών παρακολούθησαν μαθήματα Κορανίου σε τζαμιά. Φέτος ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 5.000”.

Διακριτικός αυτή τη φορά ο ΕρντογάνΟ κ. Κτωρής επεσήμανε ότι σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πιο διακριτική παρουσία, ενώ ούτε το ζήτημα του προεδρικού συστήματος κυριάρχησε. Ωστόσο, θεωρεί ότι αυτός ήταν που έθεσε το πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής. Για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Χασάν Καφετζίογλου μίλησε για λανθασμένη εξωτερική πολιτική που φαίνεται από την θέση της χώρας σήμερα, υπενθύμισε ότι στη φυλακή βρίσκονται 23 δημοσιογράφοι ενώ έχει μηνύσει χιλιάδες άτομα για εναντίον του προσβολή ή εξύβριση.


Πηγή: ΚΥΠΕ
ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 30/10/2015 - 08:51