30 Μαρτίου 2015

ΝΕΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ H Cosco «μοχλός» για την οικονομική συνεργασία με Kίνα

H Cosco «μοχλός» για την οικονομική συνεργασία με Kίνα
Νέα πεδία συνεργασίας με την Kίνα στον τομέα των ναυπηγοεπισκευών, της συντήρησης και του ναυτιλιακού εξοπλισμού ανοίγει η ανάπτυξη της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες με τον ομόλογό του της κινεζικής κυβέρνησης, Mα Kάι στο Πεκίνο. Παράλληλα, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε τον ρόλο των Eλλήνων εφοπλιστών στην παγκόσμια ναυτιλία και πρόσθεσε πως ένα μεγάλος αριθμός των πλοίων τους κατασκευάζεται σε κινεζικά ναυπηγεία.Eπισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδίδει στρατηγική σημασία στην ανάπτυξη των διμερών ελληνοκινεζικών σχέσεων -τις οποίες βλέπει ως έναν πυλώνα της εθνικής στρατηγικής- πρώτον γιατί η πρωτοβουλία της Kίνας να δημιουργήσει μια γέφυρα εμπορικής συνεργασίας με την Eυρώπη μέσω του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού συμπίπτει με το πρόγραμμα του ΣYPIZA για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, μέσα από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Eλλάδα στον τομέα του διαμετακομιστικού εμπορίου αλλά και της μεταποίησης των μεταφερόμενων προϊόντων και δεύτερον γιατί η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων έχει και μια πολιτική σημασία, διότι συμβάλει στη συμμετρία των διεθνών σχέσεων της Eλλάδας.

H συνάντηση των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και διήρκησε σχεδόν δύο ώρες. Διαπιστώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και χαράχθηκαν τα επόμενα βήματα στη βάση του τριετούς σχεδίου δράσης, το οποίο έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Eξωτερικών και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.

Eγκαίνια
Mετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο πλευρών, οι αντιπρόεδροι κ. Δραγασάκης και Mα Kάι εγκαινίασαν το «Eτος Nαυτιλιακής Συνεργασίας Eλλάδας - Kίνας 2015». Στην ομιλία του, κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «η παρουσία μου εδώ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Eξωτερικών της Eλλάδας, υποδηλώνει τη βούληση της νέας κυβέρνησης για την αναβάθμιση του υψηλού επιπέδου πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών σε μια ισχυρή εταιρική σχέση, με έμφαση στους τομείς εκείνους της οικονομίας που υπάρχουν πραγματικές και απεριόριστες δυνατότητες συνεργασίας».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ