02 Ιανουαρίου 2015

Ανεστάλησαν τα καθήκοντα τεσσάρων Τούρκων δικαστών

Με την αναστολή των καθηκόντων τεσσάρων κορυφαίων δικαστικών και την κράτηση διακεκριμένης δημοσιογράφου και παρουσιάστριας τηλεοπτικών ειδήσεων, η κυβέρνηση των Ερντογάν και Νταβούτογλου συνέχισε χθες την ανελέητη εκστρατεία εναντίον πολιτικών της αντιπάλων.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK) της Τουρκίας απομάκρυνε προσωρινά από τη θέση του τον Ζεκερίγια Οζ, ο οποίος, ως αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης, ήταν επικεφαλής των ερευνών για το «σκάνδαλο της 17ης Δεκεμβρίου» του 2013. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της μεταπολεμικής Τουρκίας, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση τεσσάρων υπουργών και στη σύλληψη δεκάδων οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων τέκνων των παραιτηθέντων υπουργών.

Μαζί με τον Οζ, οδηγήθηκαν σε αναγκαστική άδεια άλλοι τρεις κορυφαίοι δικαστικοί λειτουργοί που συμμετείχαν στις εν λόγω έρευνες. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του HSYK, οι τέσσερις δικαστικοί διέπραξαν υπέρβαση εξουσίας και η παραμονή τους στις θέσεις τους «θα ζημίωνε το κύρος και την ισχύ της δικαστικής εξουσίας». Η απόφαση είναι προσωρινή, εν αναμονή της τελικής ετυμηγορίας του σώματος, το οποίο έχει τη δυνατότητα να διατάξει την οριστική απόλυση των τεσσάρων από το δικαστικό σώμα.
 

Ο τότε πρωθυπουργός Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τις έρευνες δικαστών και αστυνομικών για το εν λόγω σκάνδαλο «απόπειρα πραξικοπήματος του παρακράτους», ενοχοποιώντας γι’ αυτό την αδελφότητα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή στοχαστή Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία διατηρούσε ισχυρές διασυνδέσεις στη Δικαιοσύνη και στις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Ερντογάν αντιμετώπισε αποτελεσματικά την πολιτική κρίση που ξέσπασε πριν από ένα χρόνο, κατάφερε να κερδίσει άνετα τις πρώτες προεδρικές εκλογές στη χώρα του και στη συνέχεια πέρασε σε μια ανελέητη αντεπίθεση εναντίον της αδελφότητας Γκιουλέν. Χιλιάδες υποστηρικτές του τελευταίου στη Δικαιοσύνη και την αστυνομία έχασαν τις θέσεις τους.

 Οι οπαδοί του Ερντογάν υπερίσχυσαν στις εκλογές για το ανώτατο δικαστικό σώμα της Τουρκίας, το HSYK, και οι νέες εισαγγελικές αρχές έβαλαν την υπόθεση της διαφθοράς στο συρτάρι επικαλούμενες «έλλειψη επαρκών στοιχείων».
 

Οι κατηγορίες
Παράλληλα με την προσωρινή παύση των τεσσάρων δικαστικών, έγινε γνωστή η σύλληψη της πολύ γνωστής δημοσιογράφου και τηλεπαρουσιάστριας Σεντέφ Καμπάς. Η Καμπάς είχε γράψει τον περασμένο μήνα στο Twitter «μην ξεχάσετε ποιος έβαλε στο ψυγείο το σκάνδαλο της 17ης Δεκεμβρίου» και συνόδευσε το μήνυμά της με το όνομα και τη φωτογραφία δικαστικού λειτουργού. Η κατηγορία που βαρύνει την Καμπάς είναι ότι «στοχοποίησε ανθρώπους οι οποίοι συμμετέχουν στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία», όπου ο όρος «τρομοκρατία» αναφέρεται στο υποθετικό ή πραγματικό «παρακράτος» της αδελφότητας Γκιουλέν.
 

Εκτός από την Καμπάς, συνελήφθη χθες άλλος ένας δημοσιογράφος, γνωστός για τα επικριτικά του σχόλια έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν - Νταβούτογλου, ο Μεχμέτ Μπαρανσού, ο οποίος εργάζεται στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Taraf. Ο Μπαρανσού κατηγορείται ότι «στοχοποίησε» έναν από τους συμβούλους του Ερντογάν με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ